Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuenduslike toitude turuletoomine muutub lihtsamaks

2016. aastast jõustuva Euroopa Parlamendi ja nõukogu uuendtoidu määrusega luuakse keskne uuendtoidu lubade andmise süsteem, millega lihtsustatakse ja kiirendatakse loamenetlust seniselt kolmelt aastalt 18 kuuni. Määruse eesmärk on soodustada innovatsiooni toidusektoris.

„Uus määrus lihtsustab ettevõtjate jaoks uuendusliku toidu toomist Euroopa Liidu turule, tegemata samas järeleandmisi toiduohutuse arvelt. See peaks laiendama nii Euroopa tarbijate valikuid toidupoes kui soodustama innovatsiooni ja uute töökohtade loomist toiduainetööstuses,“ ütles Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev. „Määruse vastuvõtmisega kõrvaldatakse tarbetud kaubanduspiirangud, kuid uuendtoitude ohutust hakkab keskselt hindama Euroopa Toiduohutusamet, kelle arvamus saab aluseks lubade andmisel.“

Uue määrusega kaasnevad peamised muudatused on seotud uuendtoidu loa andmisega:

- luuakse EL keskne loaandmissüsteem;- menetlusperioodi lühendatakse seniselt kolmelt aastalt 18 kuuni;- senine nn individuaalluba konkreetse tootja konkreetsele toidule asendatakse üldloaga.

Üldloaga kantakse EL-is turustamiseks heakskiidetud toit ühtsesse kõigis liikmesriikides turule lubatud uuendtoitude loetellu. Määrusesse lisatud andmekaitsesätted aitavad kaitsta uusi innovaatilisi tooteid valmistavate ettevõtjate huve. Samuti lihtsustatakse selliste toitude turule toomist, mis on uued EL-i jaoks, kuid traditsioonilised teiste riikide jaoks väljaspool EL-i. 

Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrus (EL) 2015/2283 jõustub 1. jaanuarist 2016 ning seda hakatakse kohaldama kaheaastase üleminekuajaga alates 1. jaanuarist 2018.  Selle ajani tuleb järgida kehtivat uuendtoitu käsitlevat määrust (EL) 258/97.

Ajavahemikul 1997–2014 esitati EL-is ligikaudu 170 uuendtoidu loa taotlust ehk 7–10 taotlust aastas. Seni on luba antud umbes 90 uuendtoidu kasutamiseks.

Uuendtoiduks on näiteks õlisalveiseemned, kukeharjaekstrakt, sünteetiline zeaksantiin, lükopeen, koriandriõli. Erinevaid uuendtoite tarbitakse iseseisvalt või kasutatakse teiste toitude koostises. Uues määruses määratletakse uuendtoiduna ka putukad.

Uuendtoit on toit, mida ei ole EL-is enne 1997. aasta maid (mil jõustus esimene uuendtoitu käsitlev õigusakt) märkimisväärses ulatuses tarbitud. Selline toit võib olla hiljuti välja töötatud, innovaatiline või uute tehnoloogialahenduste ja tootmisprotsesside abil toodetud või ka toit, mis on traditsiooniline mujal kui ELis.

Loe lisaks:  Euroopa Parlamendi ja Nõukogu uuendtoidu määrus (EL) 2015/2283 Uuendtoidu kohta loe lähemalt VTA kodulehel

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960