17. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andres Voore: Mida eestlane täna sööb või mida meile söödetakse?

Andres Voore: Mida eestlane täna sööb või mida meile söödetakse?
Foto: erakogu
Kadastiku Talu peremees, küüslaugukasvataja Andres Voore, on enne Vabariigi aastapäeva võtnud üles eestimaise toidu eelistamise teema.

Hind loeb.

Minu teemaks on ikka küüslauk. Olen kahe aasta jooksul suhelnud suurema osa meie toiduainetööstustega ja pakkunud neile küüslaugupastat,  mida on väga mugav lisada muu toidumassi sisse, eriti lihamassidesse. Aga paraku räägivad töösturid kui ühest suust , et miks meile sinu Eesti küüslauk, kui meile tuleb Hiinast odav küüslaugu graanul. Ja nii juhtubki rahvaga kes on enda toidutööstuse maha müünud, me vajame toitu iga päev, sellest sõltub meie tervis, jätkusuutlikus, turvalisus ja heaolu.Kas see huvitab üldse kedagi?

See kõik on ilus aga tööstusel on vaja siiski ainult hinda. Investorile ja nagu näha ka tänasele valitsusele, ei ole ju  oluline kas elu maal edeneb, kas postkontor töötab, kauplus on avatud ja lastel on kus koolis ja lasteaias käia. Ja kas on tähtis, et kuskil Eestimaa vaiksemas servas tõuseb talu korstnast suitsu, kus hoolitetakse selle eest, et meie toidulaual oleks head ja paremat.Tänase seisuga ütlen, et EI!

Olen pakkunud tööstustele, et paneme toodetele minu logo, kus kasutame Eestis kasvatatud küüslauku, et oleks selge eristus millises tootes Hiina graanul ja millises minu pasta. Toon siinkohal ka ühe võrdluse ja küsimuse tarbijale - kui kasutada toormes minu küüslauku, siis oleks lati suitsuvorsti hind 0,05 senti kallim. Ja nii lihtne see ongi, täna lihtsalt ei taheta Eestis Eesti asja ajada. Aga kui me terbijana täna ei küsi Eestis kasvatatud toitu, siis seda meile ka ei pakuta ja kui asi nii jätkub kaob seegi võimalus ära.Siinohal ka minu küsimus, kas tarbijana tahaksime näha pakendil erisust, et eelistada Eestimaist, sest oleme ausad, hinnavahet ju praktiliselt polegi  - lati vorstipealt ainult  0,05 senti.Eelistagem ka tegudes eestimaist ja küsigem kauplustest Kadastiku Küüslauguköögi

 

Autor: Andres Voore

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960