19. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimahinnad langesid uuesti

Piimahinnad langesid uuesti
Foto: pixabay.com
Strategie Grains vähendas Euroopa Liidu nisuvarude prognoosi; Balti nisueksport on elavnenud; piimahinnad jälle languses; tee hinnad võivad kukkuma hakata; El Nino ohustab kakaotoodangut; bensiini hind tõuseb.

Strategie Grains vähendas ELi nisuvarude prognoosi

Euroopa Liidu nisuvarud vähenevad 2016-2017 kiiremini kui varem prognoositi, teatas Euroopa tooraineturgudele keskenduv uuringufirma Strategie Grains.Strategie Grains vähendas 2016-2017 aasta hooaja lõpu pehme nisu varude prognoosi 13,3 miljoni tonnini. See tähendaks, et ühe aastaga vähenevad varud 3,9 miljoni tonni võrra. Uus hooaeg algab ametlikult selle aasta juulis.Osaliselt on prognoosi vähendamine tingitud sellest, et turuosaliste ootused Euroopa Liidu selleaastase nisutoodangu osas on vähenenud. Talv on olnud küll soodne, aga Ida-Euroopas on olnud teatud piirkondades külvamine tagasihoidlikum.„Sügisel külvatud teraviljad on kõigis Euroopa Liidu riikides praegu peamiselt heas seisus,“ teatas Pariisis tegutsev uuringufirma. Samas vähendas Strategie Grains pehme nisu saagiprognoosi 500 000 tonni võrra 142,6 miljoni tonnini. See on 5,1 protsendiline langus võrreldes eelmise aastaga, mil pehme nisu saak ulatus 150,2 miljoni tonnini.Toidunisu hind odavnes nädalaga 0,6  protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 160 eurot (maikuu futuur – sellel nädalal vahetus märtsi futuur maikuu futuuri vastu). Balti riikide eksport elavneb

Euroopa Liidu nisuvarud vähenevad paraneva ekspordi tõttu. Strategie Grains prognoosib, et eksport ulatub 30,6 miljoni tonnini, mis on 1,7 miljonit tonni rohkem kui varem prognoositi.Uuringufirma lisas, et ootused Prantsusmaa ja Saksamaa ekspordi osas on vähenenud. Selle languse katavad ära aga Balti riigid, kus nisueksport on kiiresti elavnenud, teatas Strategie Grains.Rapsiseemnete

USAs kallines maisi

Nisu

Sojaubade

Kakao hind tõusis aga 4,1 protsenti ja tonn maksab 2916 dollarit. Hind on sellel aastal tublisti tõusnud, sest ilmastikunähtus El Nino on toonud Elevandiluurannikule ja Ghanasse (kaks suurimat kakaotootjat) kuiva ilma, mis ohustab saaki.Robusta kohvi

Piimahinnad langesid uuesti

Piimahinnad langesid GlobalDairyTrade (GDT) oksjoni ajal jälle, sest prognoositakse, et Uus-Meremaa toodang väheneb arvatust aeglasemalt.Fonterra korraldatud oksjonil langesid hinnad kahe nädala taguse ajaga võrreldes 2,8 protsenti. Kõige enam langes täispiima pulber – 3,7 protsenti. Euroopa survestab jätkuvalt hindu

Enne oksjonit kirjutas Uus-Meremaa Keskpank (BNZ), et jätkuva hinnanõrkuse on põhjustanud Euroopa rohke toodang. „Euroopa Liidust tuleb palju rohkem piima. Lisaks sellele mõjub kehvalt ka Venemaa piimaimpordi keeld. Nõrk euro on aidanud aga ekspordile kaasa. Need faktorid on mõjutanud tervet maailmaturgu,“ ütles BNZ. "Euroopa toodangu kasv katab ära Uus-Meremaa ja Austraalia toodangu vähenemise ning Hiina nõudluse parenemise,“ teatas BNZ.Lisaks sellele ei lange Uus-Meremaa toodang piisavalt kiiresti, sest soodsad vihmad parandavad karjamaa olukorda. BNZ teatal võiks Uus-Meremaa piimatoodang väheneda sellel hooajal 3-4 protsenti. Varemalt prognoositi, et toodang võiks kukkuda 6 protsenti.Tee hinnad võivad langema hakata

Keeniat on tabanud vihmad, mis on sealsele tee (jook) kasvatamisele positiivselt mõjunud. See võib omakorda hindu hakata survestama, teatas riigi põllumajandusministeerium.Ministeeriumi juht Alfred Busolo ütles, et El Nino on toonud Keeniasse palju vihma. Keenia on maailma suurim tee-eksportija.„Kui nii läheb, siis tootmismahud ei vähene,“ ütles ta. See võib aga hindu survestada, sest varemalt oodati toodangu vähenemist.2015. aastal vähenes Keenia teetoodang 10 protsendi võrra 399,21 miljoni kilogrammini, sest riigis oli liiga vähe sademeid.Teetootjate kasumid aga suurenesid, sest keskmine oksjonihind tõusis 38 protsendi võrra 2,98 dollarini kilogrammist. Praegu on musta tee hind Mombasas 3,46 dollarit kilogrammi kohta.Bensiini hind kerkib koos naftaga

Nädalaga tegi toornafta hind tubli tõusu, kuna Iraan tervitas Saudi Araabia ja Venemaa otsust naftatootmine külmutada.Tõsi, analüütikute sõnul on turg Iraani avaldust üle tähtsustanud ja tootmismahtude külmutamine tipptasemel ei vähenda tõenäoliselt nafta ülepakkumist maailmaturul. Sellegi poolest on hind tõusu jätkanud.Brenti toornafta on nädalaga kallinenud 16,9 protsenti ja WTI on lisanud 19,2 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 35,44 ja 31,63 dollarit.„Tõus jätkub ja me näeme ülimat volatiilsust,“ märkis Commerzbanki analüütik Carsten Fritsch Reutersi vahendusel. „Ma ei imestaks, kui hind lähipäevil uuesti järsult kukuks.“Iraani veel siiski ei kommenteerinud, kas riik kavatseb Saudi Araabia ja Venemaa eeskujul toodangumahtu tagasi hoida.Rotterdami 95 bensiini hind on samuti veidi tõusnud – tonnihind kallines nädalaga 7,7 protsenti 350 dollarini. 

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960