Väetiste hinnad püsivad madalal

Väetiste hinnad püsivad madalal
Väetiste hinnad püsivad madalal

Nädala börsiuudised: Maroko ja Hiina hoiavad väetiste hindu madalal; soe ilm on aitanud Euroopa talinisul kiiresti areneda; Fonterra: piimahinnad võiks taastuda selle aasta lõpus, sest pikaajaline perspektiiv on hea; kohvi hind tõuseb; nafta hind langeb.

Maroko ja Hiina hoiavad väetiste hindu madalal

Suurimate eksportijate kõrge tootmisvõimsus hoiab fosforväetiste hinnad madalal, teatas Venemaa väetistetootja PhosAgro.

Arvestades väetiste ja põllukultuuride hinnasuhet, võiks väetiste hinnad sellel aastal „põhjast veidi tõusta,“ sest India ja Brasiilia hooajaline nõudlus peaks kasvama.

Samas ei saa PhosAgro teatel väetiste hinnad palju tõusta, sest Maroko fosforitootmine kasvab järsult. Selle nädala teisipäeval teatas Maroko, et tahab fosforitootmist tõsta 2017. aastaks 47 miljoni tonnini. Veel 2014. aastal tootis Maroko 34 miljonit tonni fosforit.

Lisaks sellele mainis PhosAgro, et Hiina ekspordipotentsiaal on samuti tõusnud. „Pärast väetiste hinnalangust on hinnatõusuks vähe ruumi, sest Hiinast tuleb suur madala nõudlusega keskkonda suur fosforipakkumine.“

Credit Suisse teatas sellel nädalal, et fosfori hinnad on USA sadamates 360 dollari juures tonnist. Aasta algusest on hind langenud 9 protsenti.

Soe ilm on aitanud Euroopa talinisul kiiresti areneda

Soe ilm on aitanud Euroopa talinisul kiiresti areneda, teatas Euroopa Liidu teravilju jälgiv organisatsioon Mars. Vähenenud on ka hirmud, et järsult saabuv külm ilm võiks talinisu kahjustada.

Mars teatas, et selle hooaja väljavaade on „paljulubav“ ning Prantsusmaal on nisu oma arengus üle kahe nädala ette jõudnud. Prantsusmaa on ka ELi suurim nisutootja.

„Talinisu on Euroopa Liidus heas seisus ning hästi arenenud, sest talvine ilm on olnud pehme,“ teatas Mars. „Prantsusmaa talinisu on märkimisväärselt kaugele arenenud.“

Mars lisas, et pehme nisu on oma arengustaadiumis 15 päeva ees. Kõva nisu on oma arengus aga juba kuu aega ees. Saksamaal on olukord samuti hea.

Pehme ilm on aitanud ka Suurbritannia talinisu. Eelmisel kuul ajutiselt riiki tabanud külm ilm vähendas kahjurite hirmu.

Tõsi, Marsi sõnul on mõnedes piirkondades olnud aga liiga palju vihma,  mis võib põllupidajaid sundida külvama talinisu asemel hoopis kevadnisu.

Poolale tähendas pehme talv aga seda, et nisu oli järsu külma ilma suhtes tundlik. Jaanuaris läksid ilmad külmemaks ning Marsi hinnangul kaotas Poola 10 protsenti külvatud viljast. Poolas oli probleemiks ka vähene lumekate. Suuremas osas Ida-Euroopas hoidis just lumekate ära laialdasemad kaotused.

Toidunisu hind on Euroopas olnud juba pool aastat langustrendis. Nädala jooksul kallines hind 1 protsendi ja tonn maksab 155 eurot. Rapsiseemnete hind tõusis 1,8 protsenti ja tonn maksab 362,75 eurot.

Toiddunisu hind
Toiddunisu hind

USAs kallines maisi hind 0,1 protsenti ning nisu odavnes 0,05 protsenti. Kummagi buššel maksis neljapäeva hommikuks 3,69 ja 4,6375 dollarit. Sojaubade hind kallines 0,2 protsenti 9,04 dollarini buššelist.

Kakao hind odavnes 4,9 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 2963 dollarit. Kakao hindu on viimasel ajal madalamale viinud kõrge globaalne pakkumine ning märgid nõudluse jahenemisest. Tõsi, hinnad püsivad teiste toorainetega võrreldes siiski suhteliselt kõrgel.

Robusta kohv kallines 3,6 protsenti ja jõudis 1480 dollarini tonnist. Hinnatõusu on põhjustanud Brasiilia Espirito Santo piirkonda tabanud põud, mis ähvardab sealset saaki.

Robusta kohvi hind
Robusta kohvi hind

Fonterra: piimahinnad võiks taastuda selle aasta lõpus

Uus-Meremaa piimatootjate kooperatiiv Fonterra teatas, et piimahinnad võiksid maailmas taastuda „selle aasta lõpupoole,“ vahendab agrimoney.

Lisaks sellele teatas Fonterra, et farmeritel avaldavad madalad hinnad märksimiväärset survet. Nende sõnul on Hiina import kesine ning pakkumine äärmiselt suur, mis on viinud hinnad jätkusuutmatule tasemele.

„Importnõudluse ja ekspordi tasakaal on olnud ebasoodne juba 18 kuud järjest, sest Euroopa Liit on tootmist suurendanud ning Hiina ja Venemaa on importi vähendanud,“ ütles Fonterra tegevjuht Theo Spierings. Ta lisas, et lühiajaliselt võiks oodata praeguse situatsiooni jätkumist.

Spierings usub, et hinnad hakkavad tõusma selle aasta lõpupoole. See üllatas paljusid turuosalisi, kaasa arvatud Iirimaa piimatootjate grupi Kerry juhti Stan McCarthyt, kes ütles eelmisel kuul, et tema jaoks on üllatav, kui keegi 2016. aastaks piimahindade taastumist prognoosib.

Pikaajaline perspektiiv on hea

Spierings ütles, et hinnataastumine võiks toimuda koos Hiina impordinõudluse paranemisega, sest üleüldine tarbimine riigis kasvab. Prognoositakse, et Hiina piimapulbri nõudlus kasvab aastas stabiilselt 4-5 protsenti.

Samal ajal peaks vaikselt aeglustuma hakkama ELi piimatoodangu mahtude kasv. Fonterra teatas, et ELi piimatoodangu kasv naaseb 1 protsendi juurde.

Euroopa Komisjon prognoosib, et sellel aastal aeglustub ELi piimatoodangu kasv 1,4 protsendini ja 2017. aastal 0,7 protsentini. 2015. aastal oli piimatoodangu kasv 2,3 protsenti.

Fonterra lisas, et piimaturul on pikaajalised fundamentaalnäitajad tugevad. Nimelt suureneb globaalne piimaturg kuni 2020. aastani 2,3 protsenti aastas (465 miljardit liitrit).

Kooritud piima pulbri tonn maksab Euronext turul praegu 1638 eurot.

Kooritud piima pulber
Kooritud piima pulber

Nafta hinnad langesid

Toornafta hinnad hakkasid sellel nädalal langema, sest selgus, et USA toornafta varud on prognoositust suuremad. Brenti toornafta odavnes 4 protsenti ja WTI kaotas 2,7 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäevaks vastavalt 39,86 ja 39,14 dollarit. Rotterdami 95 bensiini hind langes 1,5 protsenti ja tonn maksab 382 dollarit.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised