Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 29. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Joakim Helenius kütib tootlust Aafrikas

Joakim Helenius Mosambiigis puuvilla põllul.
Foto: erakogu
„Kordi suurema tõenäosusega saad rikkaks Aafrikas kui Eestis,“ kinnitas arenevatele turgudele investeerimisele keskendunud Trigon Capitali juht Joakim Helenius 2014. aasta sügisel Äripäevale.

Tal oli optimismiks ka põhjust – viimased neli aastat oli tema meeskond Mustal Mandril maad kuulanud ning veel samal aastal teinud teoks esimese investeeringu. Koostöös ühe Skandinaavia perefirmaga investeeriti Kesk-Mosambiigis asuvasse Mocotexi-nimelisse ettevõttesse, mis tegeleb puuvilla kasvatamise, töötlemise ning logistikaga.

Lisaks Mosambiigile terendasid riskialti investori silmapiiril ka progressiivsete majandustega Ghana ja Tansaania.Kuidas teil praegu Aafrikas läheb?

Laieneme plaanipäraselt. Praegu tunnetame teatavat vastutuult globaalse arenevate turgude kriisi tõttu. Aafrika majandus on kasvanud väga-väga kiiresti, aga toorainete hindade languse tõttu on kasv aeglustunud. Aga see kõik ei muuda pikaajalisi väljavaateid Aafrika jaoks. Katsume sellistes oludes orienteeruda ja kui võimalik, siis sellest kasu lõigata. Meil on üsna tugev bilanss ja uus tehnika.Oleme Mosambiigis tegutsev ettevõte. Meil on Mosambiigis üks suurimaid maavaldusi – 18 000 hektarit maad. Aafrikas sa ei oma maad, vaid saad selle pikaajaliselt rendile. Sisuliselt 100aastased rendilepingud. Me majandame enam kui 1000 hektaril põllumaal ning loodame seda ala ajapikku suurendada.Peamiselt kasvatame puuvilla, aga tegeleme ka selle töötlemisega. Meil on üks suurimaid masinaparke ja transpordime mitte ainult põllumajandustooteid, vaid ka kõiksugu muid kaupu. Tegevus on viimastel aastatel üsna kiiresti kasvanud. Samuti ostame toodangut kokku kohalikelt väikepõllumeestelt.Juba hakkame nägema oma töö tulemusi. Sel majandusaastal ootame käibeks üle 10 miljoni dollari ja EBITDAks veidi alla miljoni dollari. Nii et rahvusvaheliste standardite järgi on see endiselt väike äri, aga Mosambiigi standardite järgi tegelikult väga suur äri. Meil on palgal sadu inimesi ja oleme kohalikul tasandil väga nähtavad. Meie eesmärk on kasvada.Aafrikas on logistika ja infrastruktuur väga vähearenenud. Seega on mõistlik luua integreeritud äri. Vastasel juhul leiad ennast olukorrast, kus transpordisoovi korral pole veokeid saada või on hinnad täiesti naeruväärselt kallid. Kui sul on endal integreeritud väärtusahel, siis saad ebameeldivaid üllatusi vältida..Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960