Eesti Aiandusliit viib tööjõu puudusega seotud teemad Riigikokku. Täna kell 14.00 kohtuvad Aiandusliidu esindajad Riigikogu Maaelukomisjoni liikmetega, kus arutatakse aiandussektori arenguga seotud küsimusi.

- Aiandussektori arengut pidurdab tööjõu puudus
- Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Viimaste aastate jooksul on väga teravalt esile kerkinud problem seoses inimeste palkamisega hooajatöödele – pole enam inimesi, kes põllult marja ja köögiviljasaagi koristavad. Kohalik inimene pole motiveeritud rasket põlllutööd tegema ja välistööjõudu on kulukas palgata tänu riigi poolt kehtestatud liiga kõrgele palganõudele.
Edastame Riigikogule aiandussektori tööandjate jõulise sõnumi – soovime palgata välistööjõudu teiste riikidega võrdsetel tingimustel. Välismaalaste palkamisega seotud palgapiirangud pole enam ajakohased ja need tuleb asendada riigis kehtiva miinimumpalga maksmise kohustusega. See on ainuke võimalus konkurentsiks püsimiseks.Eesti Aiandusliit on aiandussektori katusorganisatsioon, liidul on ca 70 liiget. Liidu liikmed annavad ca 90% toodangust riigi puu- ja köögiviljakasvatuses, ilutaimede ja lillede tootmises. Liidu liikmed annavad tootmises tööd ca 700-le inimesele aastaringselt ja ca 1000-le inimesele hooajal.Raimond StrastinTegevjuhtEesti Aiandusliit
Artikkel jätkub pärast reklaami
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Eesti Aiandusliit pöördus maaeluministri poole palvega toetada aiandussektori ettevõtjate ettepanekut kolmandatest riikidest pärit hooajatöölistele kehtestatud diskrimineeriva palganõude kaotamiseks.
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.