Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maheviljaturu staar on mahekaer

Maheviljaturu staar on mahekaer
Foto: Äripäev AS
Täna, 6. aprillil Avinurmes toimunud Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja konverentsil Maheviljaturg 2016 esinenud Copenhagen Merchants maakler Indrek Aigro ütles, et kuigi teraviljahinnad on maailmas langustrendis suurte varude tõttu, siis maheteravili erineb sellest tendentsist – mahevilja nõudlus ja hind kasvavad.

Indrek Aigro prognoosis konverentsil, et lähema kolme aasta jooksul maheteravilja nõudlus ja hind maailmas kasvavad.Eriti nõuavad maailma toidutööstused praegu mahekaera, sest seda kasvatatakse maailmas vähe. Eesti on tänu maheteraviljakasvatajate koostööle ühistus Wiru Vili saavutanud aga auväärse teise koha maailmas mahekaera eksportijana. Tänavusel hooajal on Wiru Vili saatnud teele kokku 6 laevatäit maheteravilja.

Mahepõllumajandusliku maa osakaal Eestis oli 2015. aastal 16 protsenti. Maheteravilja kasvatati ligi 36 tuhandel hektaril. Mahekaera kasvatati Eestis eelmisel aastal 10 888 hektaril, järgnes suvinisu 4693 hektaril, aga kasvati ka maherukist, -suviotra ja -talinisu ning õlikultuure. Jõudsalt arenes ka mahekaunviljade kasvatus, näiteks põldhernest kasvatati eelmisel aastal 2888 ja põlduba 951 hektaril. Tulundusühistu Wiru Vili tegevjuht Meelis Maks rõhutas mahepõllumajandustootjate koostöö tähtsust. „Kui koos tellida sisendeid, teha külviplaanid, teravilja kasvuajal hinnata kvaliteeti ja võtta proovid ning lõpuks koguda saak kokku, sorteerida, ladustada ja kuivatada ning teha ettevalmistused müügiks, siis saab oluliselt kulusid kokku hoida,“ nentis Meelis Maks. „Koos on kergem ka oma toodangule turge leida, sest üksikult müües oleks kogused liiga väiksed. Praegu aga müüvad Eesti maheviljakasvatajad vilja Soome, Saksamaale, Taani ja ka USA-sse,“ lisas Maks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960