8. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Euroopas odavnes toidunisu hind 1,3 protsendi võrra

Börs: Euroopas odavnes toidunisu hind 1,3 protsendi võrra
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nädala börsiuudised: põud vähendab Maroko viljatootmist poole võrra; puuvilla hinnad hakkavad tõusma; piimahinnad tegid väikse tõusu; Rabobank: väljavaade piima osas jätkuvalt pessimistlik; Kuveit pani nafta hinna kallinema.

Põud vähendab Maroko viljatootmist poole võrra

toidunisu hind

Rapsiseemnete hind

Toidunisu hind (€/tonn)
Foto: Äripäev AS

USAs langes maisi hind 1,5 protsenti ja buššel maksis reedeks 3,62 dollarit. Nisu hind odavnes 0,6 protsenti 4,6 dollarini buššelist. Sojaubade hind langes 0,5 protsenti ja buššel maksab 9,05 dollarit.

Kakao hind langes 3,5 protsenti ja tonn maksab 2871 dollarit. Turuosalised on jätkuvalt mures Brasiilia suure toodangu pärast. Lisaks sellele on pakkumine kõrge ja varud suured. Robusta kohvi hind tõusis 2 protsenti ja tonn maksab 1501 dollarit.

Puuvilla hinnad hakkavad tõusma

International Coffee Advisory Committee teatas, et puuvilla hinnad on järgmisel hooajal tõusuteel, vaatamata sellele, et tootmine kasvab. Toetavateks faktoriteks on tarbimise stabiliseerumine ja turudefitsiit.

Hinnatõus saab tõenäoliselt olema väike, kuid see on märgilise tähendusega, sest nõudluse jahenemine on viimastel aastatel puuvilla hinda alla surunud.

Maailma puuvillahindasid kajastav Cotlook A indeks tõuseb 2016-2017 hooajal 2 dollarisendi võrra 72 sendini naelast, sest puuvilla varud jätkavad vähenemist. Indeks võtab arvesse puuvilla hindu üle maailma.

Järgmine hooaeg oleks esimene kolme aasta jooksul, mil puuvilla hinnad tõusevad.

Piimahinnad tegid väikse tõusu

GlobalDairyTrade oksjonil olid hinnad sellel nädalal tõusuteel. Tõsi, turgude negatiivseid meeleolusid see eriti siiski ei muutnud, vahendab agrimoney.

Fonterra korraldatud oksjonil kallinesid piimahinnad kahe nädala taguse ajaga võrreldes kokku 2,1 protsenti.

Vaatamata väiksele tõusule on hinnad püsinud viimase kahe kuu jooksul suhteliselt stabiilsed. Võrreldes eelmise aastaga on piimahinnad kukkunud 18 protsenti. „Ma ei näe, et jää murduks,“ ütles FC Stone’i vanemmaakler Dave Kurzawski.

Tšeederi juustu hind tõusis kõige rohkem (10,5 protsenti). „See oli üks headest märkidest,“ ütles Kurzawaski. Laktoosi hind kallines 6,2 protsenti ja või odavnes 2 protsenti..

Euroopas oli kooritud piima pulbri hind hoopis languses – tonnihind kukkus nädalaga 1,5 protsenti 1650 euroni tonnist.

Kooritud piima pulber (€/tonn)
Foto: Äripäev AS

Rabobank: väljavaade jätkuvalt pessimistlik

Kuveit pani nafta hinna kallinema

Brenti toornafta ($/barrel)
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960