BÖRS: piimal ja rapsil parem hind

BÖRS: piimal ja rapsil parem hind
BÖRS: piimal ja rapsil parem hind

Nädala börsiuudised: ÜRO: põllumajandustoormete hinnad stabiliseeruvad; teraviljade ekspordikonkurents tiheneb veelgi; õliseemnete hindadel helgem tulevik; piimahinnad kõrgeimal tasemel alates jaanuarist; bensiini hind langes.

ÜRO: põllumajandustoormete hinnad stabiliseeruvad

Teraviljade hinnad on tõusnud kuue kuu kõrgeima tasemeni, aga ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) hinnangul tõusu jätkumist oodata ei ole. Samas prognoosib organisatsioon helget tulevikku õliseemnete hindadele, vahendab agrimoney.

Teraviljade hinnad tõusid eelmisel kuul 1,6 protsendi võrra ja jõudsid kõrgeima tasemeni alates eelmise aasta novembrist. Tõusu juhtis mais, mille „järsk kallinemine oli tingitud piiratud ekspordipakkumisest,“ teatas FAO.

Eksporditava maisi kogused on vähenenud, sest Brasiilia hindas eelmisel aastal oma ekspordivõimekust üle. Saak tuli prognoositust väiksem ning varudeks marude maht tõusis oodatust vähem.

Samas on FAO teraviljade hinnatõusu osas skeptiline ning usub, et põllumajandustoormete hinnad püsivad üldiselt stabiilsed. Organisatsiooni hinnangul võiks maailmas toidule kulutatava raha hulk langeda sellel aastal alla triljoni dollari. Seda esmakordselt seitsme aasta jooksul.

Maisi hind tõusis USAs nädalaga 1,7 protsendi võrra ning buššeli eest tuleb välja käia 4,14 dollarit.

Maisi hind
Maisi hind

Teraviljade ekspordikonkurents tiheneb veelgi

FAO tõstis ka maailma 2016-2017 aasta hooaja teraviljade toodangu prognoosi – kokku 17,3 miljoni tonni võrra 2,54 miljardi tonnini. Peamiselt on paranenud Venemaa ja Euroopa nisusaagi ootused. Maisi osas on prognoosid paranenud nii Argentinas, Kanadas kui ka USAs.

Teraviljavarude prognoosi tõstis organisatsioon 27 miljoni tonni võrra 642,2 miljoni tonnini (2016-2017 aasta hooaja lõpuks).

FAO tõi välja, et impordinõudlus on veidi jahtunud ning eksportööride vaheline konkurents tiheneb. „Teraviljade turul toimuv üleüldine jahtumine suurendab ekspordikonkurentsi. See peaks rahvusvahelised hinnad kontrolli all hoidma.“

USAs on toidunisu hind olnud aasta algusest alates väga volatiilne. Buššeli hind langes nädalaga 1 protsendi 4,75 dollarini.

Nisu hind USAs
Nisu hind USAs

Õliseemnete puhul helgem tulevik

FAO prognoosib, et õliseemnete hindadel hakkab paremini minema. Sojaubade tootmine kasvab 2-3 protsenti, aga rapsiseemnete toodang langeb hoopis 2 protsenti „või rohkem“.

„Sellise stsenaariumi korral toimuks õliseemnete toodangu teatav taastumine madalatelt tasemetelt,“ teatas FAO.

„Kui praegused trendid jätkuvad, siis võiks õlide nõudlus ületada 2016-2017 hooaja pakkumist. See on dünaamika, mille puhul jätkuks varude vähenemine. See võib tähendada, et hinnad hakkavad järgnevate kuude jooksul tõusma.“

Rapsiseemnete hind kallines Euroopas nädalaga 0,4 protsendi võrra ning tonn maksab 375,75 eurot. Hinnad on alates märtsi algusest tõusnud 11 protsenti just soodsa turudünaamika tõttu – oodatakse, et nõudlus ületab pakkumist.

Rapsiseemnete hind
Rapsiseemnete hind

USAs jõudis sojaubade buššeli hind aga 11,07 dollarini, mis on kõrgeim tase (spot-tehingulepingu puhul) alates 2014. aasta septembrist.

Piimahinnad tõusid kõrgeima tasemeni alates jaanuarist

Piimahinnad tõusid sellel nädalal toimunud GlobalDairyTrade oksjonil kõrgeima tasemeni alates jaanuarist. Tõsi, täispiima pulbri hind siiski langes ning Uus-Meremaa tootmismahud võivad kujuneda oodatust suuremaks.

GlobalDairyTrade piimahindade indeks kallines võrreldes 20. mai oksjoniga kokku 3,4 protsenti. Täispiima pulber langes 1,7 protsenti, aga kooritud piima pulber kallines lausa 12,1 protsenti. Euroopas kasvas kooritud piima pulbri hind kahe nädalaga veidi üle 2 protsendi.

Täispiima pulbri hinnad langesid oodatust rohkem. Uus-Meremaa, mis on maailma täispiima turu üks tähtsamaid tegijaid, toodab tõenäoliselt oodatust rohkem piima.

„Uus-Meremaa hooaja lõpu toodang on püsinud kõrge, sest karjamaade seis on olnud hea,“ ütles Tobin Gorey Commonwealth Bank of Australiast agrimoney’le.

Dairy Australia hoiatas, et globaalselt on piimaturul jätkuvalt ülepakkumine ning varud suurenevad, eriti Euroopas. „Euroopa Liidus toimub märkimisväärne piimatootmise kasv,“ teatas piimaturu investeeringutega tegelev ettevõte.

Kooritud piima pulbri hind
Kooritud piima pulbri hind

Teistest toorainetest võib välja tuua suhkru, mille hind jõudis värskete tippudeni. Hind kallines nädalaga 1,2 protsenti ja ühe naela eest tuleb välja käia 17,63 dollarisenti. Hinnatõusule on kaasa aitanud eelkõige turgude soodsad põhinäitajad – oodatakse, et tootmine langeb alla nõudluse tasemete.

Robusta kohv kallines 2 protsenti ja tonn maksab 1652 dollarit. Kakao hind tõusis 4,6 protsenti ning tonn maksab 3051 dollarit.

OPECi kohtumine pani nafta hinna langema

Viinis toimunud OPECi kohtumise käigus ei suudetud kokkuleppele jõuda ning nafatootmise poliitika jäi muutmata, mis pani hinnad neljapäeval langema, vahendab Äripäev.

See tähendab, et naftatootmisele ei rakendata mingeid piiranguid. Seda on kinnitanud ka OPECi delegaadid. Uueks OPECi peasekretäriks sai Nigeeria kandidaat Mohammed Barkindo.

Viimati otsustas naftakartell tootmist piirata 2008. aasta detsembris. Kartus, et 56-aastane organisatsioon on kaotamas oma ühtsust, on üha kasvamas.

Madalad naftahinnad on OPECi liikmetele juba pikema aja vältel valmistanud suurt peavalu.

95 Rotterdami bensiini hind langes nädalaga 2,4 protsenti ja tonn maksab 523 dollarit.

Bensiini hind
Bensiini hind

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised