17. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Toidunisu hind hakkas jälle langema

Börs: Toidunisu hind hakkas jälle langema
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nädala börsiuudised: toidunisu hind hakkas jälle langema; ELi saagiootused jätkuvalt kõrged; GDT oksjonil piimahinnad ei muutunud; rapsiseemnete hind kukkus; nafta hind langes 6 päeva järjest.

Toidunisu hind hakkas jälle langema

ELi saagiootused jätkuvalt kõrged

Toidunisu hind

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Sarnaselt nisule ohustavad vihmad ka rapsi. Prognoositakse, et liigse vihma ja sellest tuleneva kahjurite leviku tõttu väheneb näiteks Prantsusmaa saagikus eelmise aastaga võrreldes 5 protsendi võrra 3,39 tonnile hektarilt.

Viimase nädalaga langes rapsiseemnete hind aga 3,2 protsenti ja tonn maksab 368,75 eurot. Langus on mõneti arusaadav, sest viimase kolme kuu jooksul on hind võimsalt ülesmage rühkinud (vt allpool olevalt graafikult).

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

USAs

maisi hind

Nisu hind

GDT oksjonil piimahinnad ei muutunud

kooritud piima pulbri hind

Kooritud piima pulbri hind
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest langes robusta kohvi hind 5,8 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 1613 dollarit. Kakao hind tõusis 0,3 protsenti ja tonn maksab 3097 dollarit.

Nafta hind langes 7 päeva järjest

Nafta hind kukkus 6 päeva järjest ja jõudis Brexiti hirmus viimase kolme nädala kõige madalamale tasemele, vahendab Äripäev.

Brenti toornafta futuurid on viimase nädalaga langenud 8 protsenti. Vahetult enne hinnalanguse algust oli hind jõudnud kaheksa kuu kõrgeima tasemeni ning barrel maksis peaaegu 53 dollarit. Täna maksab Brenti barrel 47,9 dollarit. WTI odavnes samuti 8 protsenti ja barreli eest tuleb välja käia 46,69 dollarit.

Nafta hinnalangus on pannud ka bensiini hinna kukkuma. 95 bensiini hind odavnes aga 4,8 protsenti ja tonn maksab 496 dollarit.

95 bensiini hind
Foto: Äripäev AS

„Turud reageerivad võimalusele, et Suurbritannia võib jaanipäeval toimuva referendumi tulemusena Euroopa Liidust lahkuda,“ ütles ABN Amro Amsterdami vanemanalüütik Hans van Cleef. „Kindlasti on ka neid investoreid, kes üritavad lihtsalt kõrgele kerkinud hinna pealt tulu teenida ja müüvad oma positsioone,“ lisas ta.

Nafta hind on viimastel nädalatel tugevasti mõjutatud erinevate arvamusküsitluste tulemustest, mille kohaselt Brexiti toetajaid on rohkem kui vastaseid.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960