Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FOTOD: Demopäeval näidati vedelsõnniku laotamise tipptehnoloogiaid

Demopäeval näidati vedelsõnniku laotamise tipptehnoloogiaid
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Eile toimus Väätsa Agro maadel vedelsõnniku laotamistehnoloogiate demopäev.

Päeva alustati seminariga. „Tahame põllumehele pakkuda täna siin sõltumatut teavet. Oluline on teada riske ja ohte vedelsõnnikuga väetamisel. Tutvustame ka uut uuringut vedelsõnniku laotamisviisidest,“ lausus seminari avasõnades Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja keskkonnaprojektide juht Ann Riisenberg, kes eilset üritust korraldas.

Esmalt kuulati Eesti Maaülikooli emeriitprofessorit Rein Viiraltit, kes rääkis Maaülikooli katsetest vedelsõnniku laotamisel rohumaadele taimede kasvuajal. Milliseid masinaid ja tehnoloogiat valida, sellest andis ülevaate Eesti Taimekasvatuse Instituudi agrotehnoloogia osakonna juhataja Kalvi Tamm. Seminar lõppes praktiku kuulamisega - Väätsa Agro juhatuse liige Margus Muld tutvustas, kuidas nende ettevõttes on vedelsõnniku käitlemine korraldatud.

BASF Agro on sellel kevadel loomakasvatajatele toonud turule uue toote Vizura. 

BASF Agro üllatab loomakasvatajaid 

Fotod: VIZURA demopäev Voore Farmis 

Voore Farm Teenused: teeme nii, nagu teeks endale

Ja siis siirduti juba põllule asju lähemalt vaatama, kus masinaid tutvustas ja töödemot juhtis Taavi Võsa Eesti Taimekasvatuse Instituudist. 

Taavi Võsa juhendamisel vaadati 4 erinevat vedelsõnniku laotamistehnoloogiat. „Kõige tähtsam on oma ettevõtte tingimuste jaoks valida välja selline lägalaotamisviis, et võimalikult palju toitaineid jääks taimedele ja mullale ning võimalikult vähe satuks ümbritsevasse keskkonda, kus seda keegi ei oota,“ ütles Võsa. Tema sõnul on hetkel kõige parem lahendus läga kohene mulda viimine. „Oluline on teha töid õigel ajal, just nimelt siis, kui taimed põllul kasvavad ja mulla elutegevus on ilmselge.“ Ka soovitas ta sügisel mitte anda suuri norme mullaharimise alla.Tehnika osas mainis Võsa, et meil on selle tase seinast-seina. „Meie põllumeeste tehnika on tänase päeva tehnika. On firmasid, kellel on olemas tipptehnoloogia aga ka neid, kel seda üldse pole. Neil soovitan ma vaadata teenusepakkujate poole. Läga laotamisaeg on lühike ja investeering kallisse tehnikasse ei tasu ära,“ soovitas Võsa. 

Vedelsõnniku päev Väätsal
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960