Börs: USA nisu ja maisi hinnad kukuvad kolinal

Börs: USA nisu ja maisi hinnad kukuvad kolinal
Börs: USA nisu ja maisi hinnad kukuvad kolinal

Nädala börsiuudised: USA nisu ja maisi hinnad kukuvad kolinal; ka Euroopa toidunisu hind languses; kohvi hind jätkab tõusu; piimahindade tõusulootused lükkuvad tulevikku; nafta hindadel seitsme aasta parim kvartal.

USA nisu ja maisi hinnad kukuvad kolinal

Nisu hinnad jõudsid USAs selle nädala lõpus üheksa aasta madalaima tasmeni. Ka maisi hinnad langesid tublisti, vahendab agrimoney.

Chicago nisufutuuride (september) hind kukkus kahe nädalaga lausa 9 protsenti ja buššel maksis neljapäeva õhtuks 4,46 dollarit. Viimati kauples nisu hind nii madalal 2007. aastal.

Maisi hind kukkus sama ajaga 12,3 protsenti ja buššeli hinnaks kujunes 3,80 dollarit. Vahepeal jõudis hinad ka 3,73 dollarini. Sojaubade hind langes USAs aga 0,8 protsenti ja buššel maksis 11,19 dollarit.

Võrreldes juuni keskpaiga tipuga, mil USA keskosas mureteseti kuumuse ja kuivuse pärast, on hinnad kukkunud peaaegu 19 protsenti. Viimase kahe nädala langus on vähendanud selle aasta USA maisitoodangu väärtust lausa 10 miljardi dollari võrra.

Hinnalanguse on põhjustanud eelkõige USA põllumajandusministeeriumi (USDA) prognoosid, mille kohaselt külvati sellel aastal nisu 50,8 miljonile aakrile. See ületas turgude ootusi, mis pani hinna kasvama.

Maisi puhul oli olukord sarnane. Turud ootasid külvipinna prognooside vähendamist, aga USDA hoopis tõstis neid. USDA kergitas prognoosi 550 000 aakri võrra 94,1 miljoni aakrini. Külvipinna kasv tähendab seda, et toodang tuleb samuti suurem. Varud on aga juba praegu väga suured.

Maisi hind
Maisi hind

Ka Euroopa toidunisu hind langes

Nisu hinnalangus USAs tõmbas kaasa ka Euroopa turud, vaatamata sellele, et vihmad on takistanud nisu ja rapsi arengut.

Ühtlasi vähendas Euroopa Liidu nisuturgu jälgiv Mars ELi toodanguprognoosi – seda tehti eelkõige Prantsusmaa ja Saksamaa vihmade tõttu. Vähendati ka rapsiseemnete saagikuse prognoosi.

Mõlema põllukultuuri saagikus saab olema jätkuvalt keskmisest aga kõrgem, sest Ida- ja Lõuna-Euroopa riikide väljavaated paranevad.

„Hea olukord on Rumeenias, Ungaris ja eriti Hispaanias. Mai lõpu ja juuni alguse vihmad segasid aga nisu ja rapsi arengut Lääne-Euroopas,“ teatas Mars. „Põhja-Prantsusmaal, Belgias, Lõuna-Hollandis ja Lõuna-Saksamaal olid mai lõpus ja juuni alguses tugevad vihmad.“

Organisatsiooni teatel on Euroopa Liidu oodatav nisusaagikus viie aasta keskmisest tasemest kõrgemal (6,07 tonni hektarilt). Selle tõttu pole hinnad ka eriliselt tõusnud. Kuna maailmaturul on hinnad hoopis langenud, siis toidunisu hind (detsembri futuur) odavnes kahe nädalaga 3,6 protsenti ja tonn maksab 162 eurot. Rapsiseemnete hind kukkus 1,5 protsenti ja tonn maksab 363,25 eurot.

Rapsi hind.
Rapsi hind.

Ka Venemaal on hinnad tublisti langenud. Portaali BlackSeaGrain andmetel on toidunisu hind Novorossiiski sadamas langenud 5-6 dollari võrra 179-182 dollarini. Azovis on nisu hind langenud mõnevõrra vähem – umbes 1 dollari võrra.

Teistest toorainetest odavnes kakao 2,3 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 3027 dollarit. Robusta kohvi hind kallines 5,8 protsenti 1706 dollarini tonnist. Rabobank teatas nädal aega tagasi, et Robusta toodang saab olema tagasihoidlik, mis toetab tulevikus ka hindu. Samas on hinnad jõudnud aga väga kõrgele ning oodata võib ka lühiajalist korrektsiooni.

Robusta kohvi hind.
Robusta kohvi hind.

Lootused piimahindade taastumisest lükkuvad tulevikku

Turuosaliste lootused piimahindade taastumisest said just löögi, sest mitu organisatsiooni vähendasid prognoose.

Näiteks Austraalia toorainete büroo (Abares) prognoosis veel märtsis, et kooritud piima pulbri hind taastub 2016-2017 aastal 2340 dollarini tonnist. Nüüd on vähendatud prognoosi 1850 dollarini, mis eeldaks, et hinnad kukuvad mitme aasta madalaima tasemeni.

„Suuremate eksportijate tootmine kasvab kiiremini kui suuremate importijate nõudlus,“ teatas Abares. Veel märtsis prognoosis Abares, et Hiina ja teised arenevad riigid peaksid piimanõudlust tublisti toetama.

Nüüd arvavad Abare analüütikud, et „Hiina nõudluse kasv püsib madal, sest riik on kogunud omale tohutult varusid, mida praegu ka kasutatakse.“

Ka Austraalia piimatootja Bega Cheese teatas, et väljavaade pole paranenud ja hindade taastumist niipea oodata ei ole. „Analüütikud ei oota, et piimahinnad võiksid enne 2017. aasta esimest poolt tõusma hakata.“

Abare prognoosib, et Euroopa Liidu piimatootmine kasvab järgmisel hooajal 1 protsendi võrra, vaatamata sellele, et madalad hinnad on sundinud laienemisplaane edasi lükkama.

Euroopas on kooritud piima pulbri hind kahe nädala lõikes siiski tublisti taastunud. Tonnihind on tõusnud 5,8 protsenti 1807 euroni.

Kooritud piima pulbri hind.
Kooritud piima pulbri hind.

Nafta hindadel seitsme aasta parim kvartal

Nafta hinnad hakkasid nädala lõpus langema, aga tõenäoliselt lõpetab see kvartali siiski seitsme aasta suurima tõusuga.

Selles kvartalis on musta kulla hind tõusnud 29 protsenti, mis on suurim tõus alates 2009. aasta juunist. USA naftavarud vähenesid kolme kuu madalaima tasemeni ning toodang väheneb kolmandat nädalat järjest, teatas EIA.

Nafta hind pöördus pärast Brexiti hääletuste tulemusi langusesse ning kukkus ka eile, kuna Goldman Sachs teatas, et Nigeeria tootmise taastumine mõjub panga prognoositud 50 dollarilisele barrelihinnale aasta teisel poolel halvasti.

"Globaalne naftaturg on tasakaalustunud, kuna tootmine aeglustus ja nõudlus kasvas teistes kvartalis," rääkis Samsung Futuresi tooraineanalüütik Hong Sung Ki. Samas märkis ta, et nafta nõudluse prognoose on tarvis pärast Brexiti hääletust kohandada ning see suurendab turul volatiilsust.

Brenti toornafta hind tõusis kahe nädalaga 4,8 protsenti ja WTI lisas 5,7 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 50,18 ja 49,33 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind püsis stabiilselt samal tasemel ning tonn bensiini maksab 495,5 dollarit.

 

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised