Agronoomid on Leedus au sees

Agronoomid on Leedus au sees
Agronoomid on Leedus au sees

Leedu agronoomid tõid Eestisse järgimistvääriva sõnumi: Leedu riik kuulutas 16. juuli riiklikuks agronoomide päevaks.

Raplamaal, 8.-9. juulil, peetud traditsioonilisel Eesti, Läti ja Leedu agronoomide kohtumisel teatasid Šiaulai agronoomid, et Leedu parlament kinnitas 16. juuli ametlikuks tähtpäevaks - agronoomide päevaks.

Leedu Agronoomide Liidu 29. kongressil 26. juunil 2015 tehtud ettepanekut toetasid nii põllumajandusasutused ja organisatsioonid kui ka ministeerium. "Sügisel arutasime seda parlamendi maaelukomisjoni liikmetega ja 1. juulil võttis parlament otsuse vastu,” ütles Leedu Agronoomide Liidu Šiaulai osakonna juht Alfonsas Malinauskas.

16. juulit peetakse Leedus rukkikoristuse alguseks.

Leedu Agronoomide Liit tähistab sel aastal mitmesuguste üritustega 95. aastapäeva. Liidul on üle 600 liikme. Leedus ja Lätis jätkatakse agronoomia eriala õpetamist.

40 aastat ajalugu

Esimesest Balti riikide agronoomide kohtumisest möödub tänavu 40 aastat, kui alustasid Pärnu rajoon ja Šiaulai omavahel sotsialistlikku võistlust. Nii tekkis võimalus ka kohtuda. Just kahe rajooni agronoomid haarasid kinni võimalusest kord aastas kolleegidega kokku saada. „1976. aastal sõitis Pärnu põllumajandusvalitsuse peagronoomi Helmut Lennu eestvedamisel bussitäis majandite agronoome Šiaulaisse, kus leedukad meid vastu võtsid," meenutas Pärnumaa konsulent Laine Kallaste. „See oli kogemuste vahetamise kool. Hiljem tulid juurde Läti ja Eestist Rapla rajooni agronoomid, nii sai kokkutulekute korraldajaid viis: Leedust Šiauliai ja Radviliškasi, Lätist Kuldiga ja Eestist Pärnu ja Rapla piirkonna agronoomid.“

Muutuste ajal kokkusaamised katkesid, kuid jätkusid peagi eelkõige Leedu agronoomide initsiatiivil.

"Leedus peetakse agronoomide õpetamist väga oluliseks. Nii asus mullu ülikoolis agronoomiat õppima 92 noort. Kolm neist on ka täna siin Eestiga tutvumas," selgitas staažikas Leedu agronoom Jouzas Popovas. 

Mida Raplamaal vaadati?

Raplamaal korraldas külaliste vastuvõttu Rapla Põllumeeste Liidu esimees Viktor Sartakov, maakonna põllumehed ja spetsialistid.

Esmalt tutvustas maavanem Tõnis Blank maakonda. Pärast lõunasööki Krantsi kõrtsis külastati Kuusiku põllumajandusparki, kus selgitusi jagas Kuusiku katsekeskuse juhataja Vikor Lepik.

"Teil on harukordsed võimalused nii suurel ja kompaktsel alal õpetada põllumajandust noortele," leidsid Läti agronoomid. "Lätis midagi taolist pole."

Külastati Kehtna Mõis OÜd. Kehtna Mõisa OÜ juht Siim Riisenberg tutvustas piimatootmist, taimekasvatust ja  tehnoloogiad firmas. "Kui järgmine kriis tuleb, siis sellest tuleksime 1000 lehmaga paremini välja kui 500 loomaga," sõnas Riisenberg vastates külastajate küsimusele piimakriisi kohta. 

Puhati ja vaadati loodust. Toosikannu Puhkekeskuse safaril, enam kui 900 ha tarastatud loomapargis, pakuti külalistele võimalust pildistada hirvekarju ja nautida loodust.

Järgmisel päeval enne ärasõitu tehti lühike ringkäik Kehtna mõisa lossis. 

 

Heino Laiapea
agronoom

 

Galerii

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised