Täna, 24. augustil Eesti Rukki Seltsi, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja ja Eesti Põllumeeste Keskliidu korraldatud suurel külvipäeval osalenud maaeluminister Urmas Kruuse sõnul vajab rukis traditsioonilise leivaviljana senisest suuremat tähelepanu.
- Minister Kruuse pidas oluliseks ka oma lastele selgitada, miks on rukis meile tähtis ja kuidas tuleb leib me lauale. Foto: Meelika Sander-Sõrmus
„Eesti inimesed võiksid pöörata rohkem tähelepanu kodumaisele toidule. Rukis, kui aastasadu Eesti rahvast toitnud leivavili tuleb tuua rohkem au sisse,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse. „Tunnustan igati põllumeeste algatust rukis Eesti 100. juubeliks suurelt meie toidulaudadele tagasi tuua.“
Eesti Rukki Seltsi, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja ja Eesti Põllumeeste Keskliidu korraldatud suur külvipäev juhatas sisse Eesti Rukki Seltsi algatatud aktsiooni “100 rukkipõldu ja miljon juubelileiba Eestile!”, mille raames külvatakse üle Eesti 100 rukkipõldu 2018. aastaks miljoni „Juubelileiva“ küpsetamiseks. Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud ettevõtmise esimese rukkipõllu külvas rukkikuningas Hans Kruusamägi.Liikumise üldisem eesmärk on hoida elus eesti rukkikultuuri, rukki kasvatamise, tarbimise ja aretamise traditsioone, pärandades ka uutele põlvkondadele austuse leiva ja leivavilja vastu.Statistikaameti andmeil on viimasel kolmel aastal olnud rukki kasvupind vahemikus 12 000 kuni 15 000 hektarit. 2015. aastal oli rukki kogusaak 54 000 tonni, moodustades kogu teravilja saagist 4%. Rukki keskmine saagikus 2015. aastal oli 3,8 tonni hektari kohta, mis on viimaste aastakümnete kõrgeim näitaja.
Seotud lood
Eesti põllumehed saavad uue ülitõhusa teravilja fungitsiidi, milles sisaldub tipptasemel Inatreq™ active toimeaine – keemia, mis põhineb looduslikult esinevatel mullabakteritel.