Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 19. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TEHNOLOOGIA: Tark digisüsteem hoiab loomad terved ja kasvatab piimatoodangut

Tark digisüsteem hoiab loomad terved ja kasvatab piimatoodangut
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Austria ettevõte Smaxtec Animalcare on väljatöötanud uuendusliku vatsa monitooringu süsteemi piimakarjadele. Tänavu juulis paigaldati esimene Smaxtec monitooringu süsteem Eestis Raplamaale Pae Farmer OÜ-sse.

Piimakarja söötmine on piimatoodangu, karja tervise ja reproduktsiooniga väga otseses seoses. Söödavõtul läbib looma süljega rikastatud sööt enne vatsa jõudmist neelu ja söögitoru. Vats, mis on mäletsejaliste eesmagudest suurim, mahutab täiskasvanud lüpsilehmal 180-200 liitrit. Lüpsilehma eesmaod moodustavad oma mikroflooraga ökosüsteemi, kus ühe milliliitri vatsavedeliku kohta on 20 miljardit erineva funktsiooniga bakterit ning kuni 1,8 miljardit alglooma. Seesama ökosüsteem kutsub esile vatsafermentatsiooni, mille käigus muudetakse üsna suur osa taimsest söödamassist organismile kättesaadavaks ehk seeditavaks ja imenduvaks. Lihtsamalt öeldes: söötes lehma, söödame tegelikult vatsa mikrofloorat, mille elutegevusest sõltub omakorda lehma söötmise efektiivsus ja piimatoodang.

Vatsa õige pH + lüpsilehma õige söötmine = stabiilne vatsa ökosüsteem = kõrgem piimatoodang ja hea tervis

Tänapäevastes piimafarmides söödetakse miksersööta ehk täisratsioonilist segasööta, mineraalsööta ja muid lisandeid. Täisratsiooniline segasööt sisaldab rohusilo ja teisi erinevaid silosid (sh ka heina, põhku), millesse on segatud jõusööt – teraviljad ning õlikultuuride seemnete osised (õlikoogid/srotid). Silo ja jõusööda omavaheline suhe vatsas mõjutab lüpsilehma vatsa pH-d ja seetõttu ka vatsa ökosüsteemi.

Õige söötmise üks parameetritest on vatsa pH, mis peaks püsima vahemikus 5,7-7,0. Sageli muutub suurte jõusööda koguste (hulgaliselt kiiresti lõhustuvaid süsivesikuid) juures 200-liitrine lehma vats „happetünniks“, st vatsa pH langeb alla 5,5. Sõltuvalt vatsa pH-tasemest, tekib lüpsilehma vatsas kas kliiniline või subkliiniline atsidoos. Pikaajaline madal pH kahjustab vatsa seinal olevat hatustikku, mille kaudu imenduvad paljud toitained otse vereringesse. Madala pH (alla 5,5) korral väheneb drastiliselt vatsa mikrofloora arvukus, põhjustades vähest vatsa fermentatsiooni ja söödamassi seeduvust. Väheneb piimatoodang ning sageli läheb paigast ära ka vatsa fermentatsiooni käigus tekkivate lenduvate rasvhapete tasakaalu suhe, mis mõjutab omakorda piima rasva- ja valgusisaldust ning nende omavahelist suhet.

Täpne vatsa pH monitooring esmakordselt Eestis

Austria ettevõte Smaxtec Animalcare on väljatöötanud uuendusliku ja väga efektiivse vatsa monitooringu süsteemi piimakarjadele. Tänavu juulis paigaldati esimene Smaxtec monitooringu süsteem Eestis Raplamaale Pae Farmer OÜ-sse.Vatsa paigaldatud sensorid mõõdavad ööpäevaringselt lehma vatsa pH-d, temperatuuri, looma söödavõttu ja joomise aktiivsust.Vatsa sensoritega lehmad (4-6% grupi loomadest) on söötmisgruppides nn referentsloomadeks, kelle vatsa pH-näitajaid saab laiendada kõigi nimetatud söötmisgrupi sensorita  loomadele. Sealt edasi saab teha järeldusi söödaratsiooni, söötmise efektiivsuse ja üldise ainevahetuse kohta. Süsteem võimaldab faktipõhiselt piimakarjas ära hoida ebaõigest söötmisest tekkivaid tagajärgi ja koostada toodangu ja looma tervise seisukohalt kõige optimaalsema ratsiooni.

Vatsa paigaldatud sensorid mõõdavad ööpäevaringselt lehma vatsa pH-d, temperatuuri, looma söödavõttu ja joomise aktiivsust.
Foto: Dimedium AS

Smaxteci vatsa paigaldatud sensor edastab 10-minutilise intervalliga andmed juhtmevabalt Smaxtec Messengeri, kuhu on parooliga ligipääs igast maailma otsast.

Smaxtec mõõtesüsteem kuvab arvutiekraanile erinevad sinusoidid
Foto: Dimedium AS

Smaxteci vatsa monitooringu süsteem muudab piimakarja söötmise efektiivsemaks:

Aitab korras hoida piimakarja lehmade vatsad;

Aitab kiirelt leida õiget tasakaalu piimakarja söötmisel ja söödaväärindamisel;

Aitab vältida piimakarja subkliinilist ja kliinilist atsidoosi;

Aitab vältida laminiitide teket;

Aitab suurendada piimakarja keskmist piimatoodangut;

Aitab suurendada  piimakarja sigivusvõimekust.

Smaxtec mõõtesüsteem kuvab arvutiekraanile erinevad sinusoidid: lehma vatsa pH väärtused (ülemine roheline joon parempoolselt skaalalt vaadatuna), vatsa temperatuuri väärtused (alumine sinine joon, vasakpoolselt skaalalt vaadatuna) ja nende muutused horisontaalsel ajateljel. Lisaks teeb süsteem reaalajas vahekokkuvõtteid söödakasutusest ja ainevahetuse probleemidest antud söödaratsiooni kohta.

 Valter OrroTark Farm spetsialistDimedium AS

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960