Autor: Marge Ugezene • 24. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pere Leiva endine juht sai kriminaalsüüdistuse

Pere Leiva ammune juht Eero Mikenbergi sõnul ei ole ta soodustuskelmuses süüdi.
Foto: Margus Ansu / Postimees / Scanpix
Ärimees Rein Kilgi endine alluv, Pere Leiba juhtinud Eero Mikenberg sai kaela kriminaalsüüdistuse, mille järgi üritas või pettis PRIA-lt toetusi välja. Asi on värskelt kohtusse jõudnud.

Kohtu all ei ole Mikenberg üksi. Peale tema on prokuratuur kriminaalsüüdistuse esitanud veel viiele inimesele. Nendest tuntuim on Lõuna-Eesti ettevõtja Egrit Viitkin,

Aastaid tagasi tehtud otsused on aga viinud mõlemad mehed septembris alanud kohtuprotsessis kesksete süüdistatavate rolli. Vähemalt nii kirjeldab nende tähtsust Lõuna ringkonnaprokurör Margus Lellep, kes vedas kaks aastat menetlust, enne kui asi kohtusse jõudis.Viitkin ise distantseerib ennast Mikenbergist. „Ühe soetatud ettevõtte vana omaniku kaudu tutvusime. Rohkem ei taha tunda ega teada. Ei ole väga sümpaatne. Halb kogemus,“ sõnas Viitkin, nähes süüd just Mikenbergil. „Enne ja pärast seda on kõik asjad korras olnud. Nüüd on ühe inimese kiuste meid ka kusagile kistud.“Et vastata küsimusele, miks Viitkin, Mikenberg ja teised kohtupingis istuvad, tuleb ajas tagasi minna rohkem kui kuus aastat ja mitte alustada Viitkini, vaid tema tuttava talumehe Mati Rendi loost.Lambakasvataja Rent tahtis ehitada tapamaja. Mees müüb juba kaheksandat aastat Nõmme turul lambaliha. Selles peitub ka põhjus, miks ta tapapunkti ehitama hakkas – hoidnuks lammaste kaugetesse tapamajadesse viimiselt aega kokku. „Nüüd käi, vea ja tiri neid kusagile, kus saad tappa. Märjamaal ja kus juhtub.“

Panustas oma rahaAlguses ehitas Rent tapamaja oma rahaga. Mõne aja pärast mõistis mees, et vajab lisaraha, ning kõige mõistlikum näis põllumajandustoetuse küsimine. Teema tuli jutuks sugulase, praeguse turvafirma Skarabeus Julgestusteenistus omaniku Ivar Lahiga, kes tänu töötamisele Rein Kilgiga teadis toetuste küsimisega sina peal olevat Eero Mikenbergi. Lahi viis mehed kokku.

„Kokkusaamine käis bensujaamas,“ meenutas Rent esimest kohtumist Mikenbergiga. „Rääkisime ja … jutt oli, et tal on PRIAs käsi sees, saab aidata. Esimese asjana tuli talle raha anda, muidu ta midagi ei liigutanud.“ Rent andis enda sõnul Mikenbergile 30 000 krooni ehk üle 1900 euro.PRIA oli kostnud, et toetust ei saa, sest Rendil pole piisavalt loomi. „Toona oli sada lihaveist ja nelisada lammast. Mikenbergile antud raha ma tagasi ei saanud,“ lausus Rent.Mõne aja pärast võttis Mikenberg temaga ühendust, teatades, et toetus on käes. „Küsisin, kuidas sa nüüd said? Vastas, et oma firma nimele. Mulle on arusaamatu, kuidas ta selle oma firma nimele nikerdas,“ imestas Rent ning märkis hääletooni madaldades: „Pettis, raisk, noh!“Tegemist on ettevõttega Gateway, mis esineb ka prokuratuuri süüdistusaktis. Gatewayd, uue nimega Togwotee TPM juhtis alla poole aasta ehk siis eelmise veebruari keskpaigani firmadematjana tuntust kogunud Raul Pint ning firma on 2014. aastast peidetud Panamale Transatlantic International Brokers Corp. kaudu. Viimasel on äriregistri andmetel seos 195 Eesti ettevõttega. Enne kui ettevõte maksuparadiisis maandus, oli Gateway omanik Eero Mikenberg.

Gateway, uue nimega Togwotee TPM juhtum

Juhatuses, mitte omanik

Rent kuulus 2009. aasta septembrist aasta aega Gateway juhatusse. Mikenberg olevat lubanud firma Rendile müüa, kuid etteruttavalt öeldes seda ei juhtunud. „Valetas, et tal on jõle suured tehingud peal. Ei saa ikka müüa nii ja naa. Ainult pommis raha välja, muud mitte midagi,“ ütles Rent.PRIA määras Gatewayle järgmise aasta veebruaris 1,5 miljonit krooni ehk 97 281 eurot, millest maksis juulis 32 300 eurot. Rendi kaitsja Gennadi Kulli kirjeldusel võttis lugu Rendi jaoks ootamatu pöörde. „Mikenberg võttis selle raha välja ja Rendile raha ei andnud,“ selgitas Kull.Rendi kasupoeg läks panka asja uurima. Selgus, et Rent ei ole mitte Gateway omanik, vaid juhatuse liige. „Ja öeldi, et see raha on juba kaks kuud tagasi välja võetud,“ lisas Kull, kelle sõnul ei teinud seda Rent. „Ta ei osanud arvutit kasutada, ülekandeid tegi alati tema kasupoeg, aga Gateways ta neid ei teinud. Vana meest lihtsalt peteti.“Pärast PRIA otsust ei hoidnud Mikenberg Rendi väitel nõudmistega tagasi. „Hakkas raha pommimine. Ta on nihuke mees, et küsib kohe,“ ütles Rent, kes tasus Mikenbergile veel 30 000 krooni, mis teeb üle 1900 euro.Mikenbergi kohtusaalis nägemine ajab 71aastase Rendi kurjaks. „Olen küllaltki vana, aga sportlik ja päris heas komplektis veel. Kui te näeksite seda Mikenbergi ... Õudne kuju. Olen teda paar korda seal ähvardanud, aga advokaat ütleb, et Mati, ära jama. Seitse aastat on ta mind kottinud!“.Loe pikemalt Äripäeva veebist

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960