Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 22. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Case IH Optum 300 CVX võitis tiitli aasta traktor 2017

Case IH Optum 300 CVX võitis tiitli aasta traktor 2017
Foto: CASE
Aasta traktori tiitli 2017. aastal võitis Case IH traktor Optum 300 CVX. Uut traktorit iseloomustab kaasaegne disain, väga hea manööverdusvõime, suurepärane massi ja võimsuse suhe ning efektiivsus. Masin on toodetud Case IH tehases Austrias, kus toodetakse 47 erinevat Case IH traktorimudelit.

Tiitlit annab välja põllumajandusajakirjanikest koosnev žürii. Tiitel kuulutati välja Itaalias peetud EIMA põllumajandusmessil. 

„2016. aastal võitis aasta traktori tiitli Case IH traktor Optum. Selle aasta tiitlivõitja, Case IH traktor Optum 300 CVX, on põllumajandusajakirjanike hinnangul teinud suure hüppe edasi nii disainis kui tehnoloogia osas,“ ütles Case IH Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika turundusjuht Dan Stuart, kes ütles, et kuigi on tegu kerge masinaga, siis raskuste lisamisel saab sellega edukalt ka raskemaid põllutöid teha.„Me oleme loonud täiesti uue, tugeva, kuid kerge masina, mis on sobilik ülesanneteks, kus suur võimsus on hädavajalik, kuid vähene kaal samuti – näiteks töötades suurte muruniidukitega, kui on vaja samal ajal rohtmaad mitte liigselt tallata. Aga selliste tööde jaoks, kus veojõud ja haare on kriitilised tegurid, suudab Optum CVX olla sama võimekas, kui teised tavalised traktorid.“

Masin on toodetud Case IH tehases Austrias.
Foto: CASE

Pikkus / laius / kõrgus, mm - 5700 / 2536-2993 / 3265Tühimass / täismass, kg - 10500 / 16000Mootor -  Hi-eSCR tehnoloogial FTP 6,7 liitrit, 6 silindrit Tier IVMootori hooldusvälp 600 töötundiAstmevaba käigukastiga, maksimaalne kiirus 50 km/hNimivõimsus, kW / hj - 221 / 300Max võimsus, kW / hj - 230 / 313 Hüdrosüsteem (standard / lisa) - 165 / 223 liitrit minutis, Taha võimalik paigaldada kuni 5 hüdroväljavõtet.Minimaalne pöörderaadius - 7,7 mKüttepaak - 630 liitrit, AdBlue 96 liitrit.Tagumise rippsüsteemi tõstevõime - 11058 kg Eesmise rippsüsteemi tõstevõime - 5821 kg Standardvarustuses on 8 LED-valgustit

Traktori tühimass on suhteliselt väike,10,5 tonni, ning see võimaldab töötamist raskemate ripphaakeriistadega. Lubatud täismass 16,0 tonni.

„Traktori tüüpiline tühimass on 10 500 kg, kuid unikaalne disain võimaldab traktorile täismassi 16 000 kg. Veelgi enam, kütuse säästmise funktsioonid sisaldavad tühikäigu kiiruse juhtimist, lõigates mootorikiiruse 850 pööret minutis 650 pööret minutis peale, kui traktor seisab liikumatult paigal kaks minutit. Tulemuseks on traktor, mis kaitseb maapinda, kuna seda saab sättida töötama massiga, mis vastavale tööle sobib. See kaitseb ka rehvide ja teiste osade kulumist, mis võib muidu olla paratamatu, kui rasket traktorit kasutada kergematel põldudel või transportimisel. Samuti hoolitseb traktor selle eest, et kütusetarbimine oleks madal, seda on tõestanud ka DLG Powermix katsetulemused – 249 g/kWh,“ selgitas Stuart ja lisas, et aasta traktori auhind näitab, kui oluliseks neid omadusi tänapäeval põllumajanduses peetakse.

Traktoril on mugav ja vaikne kabiin.
Foto: CASE

Tähelepanu väärib uus pilkupüüdev disain ning mugav ja vaikne kabiin. Standardvarustuses on kabiinivedrustus, automaatne kliimaseade, nahkkattega rool, elektrilised tahavaatepeeglid, tagumine 4-kiiruseline käitusvõll, LED-tulede pakett, HMC II põlluotsaautomaatika, ISOBUS Class II jpm. Kabiinis on AFS Pro 700 monitor, mille abil on lisaks paljudele muudele funktsioonidele ka näiteks võimalik jälgida rehvide rõhku nii traktoril kui haakeseadmel (kuni 16 rehvi). Lisana on võimalik tellida ka täiustatud ISOBUS Class III süsteem, mis  võimaldab ISOBUS-ühilduval haakeseadmel juhtida traktori tööd.

Sigrid Sõrmuspõllumajandus.ee kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960