Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 22. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

“Ehtne talutoit” – naturaalne ja kohalik toit meie laual

“Ehtne talutoit” – naturaalne ja kohalik toit meie laual
Foto: ETKL
Juba mõnda aega kaunistab meie poelettidel ja laatadel leiduvat talukaupa tunnusmärk “Ehtne talutoit” – tõusva päikese märk. Sellest, miks selline katuskaubamärk mõne aasta eest loodi ja kuidas see nii talunikke kui ka tarbijaid aitab, räägivad lähemalt Eestimaa Talupidajate Keskliidu pikaajaline vedaja Kaul Nurm ja märgikandjad ise.

“Ehtsa talutoidu” sünnilugu

Kaul Nurm: 18% tarbijatest eelistaks oma sisseostude tegemisel talutoitu tööstuses valmistatud toidule
Foto: ETKL

“Ehtne talutoit” – naturaalse, värske ja maitsva toidu sümbol

Katuskaubamärk “Ehtne talutoit”:

Loodi 2014. aasta kevadelLigi 60 märgikandjatKatab kogu EestiOn leitav nii poelettidelt kui ka laatadeltPuhas, naturaalne, kodumaine ja maitsev talutoit – hõlmab 8 erinevat kategooriat“Ehtsa talutoidu” tootja on peretaluKäesoleval aastal valiti “Ehtsa talutoidu” kampaania raames “Parim talutoit 2016”

Kaubamärgi kasutamine

“Ehtsa talutoidu” märki kandvad talud

Sepa mahetalu perenaine
Foto: ETKL

Pajumäe talu noorperemees Viljar Veidenberg peab naturaalse talutoidu plussiks ennekõike maitseküllust. “Põhjuseks, miks tarbija peaks valima talutoote, on ikka talutoodete maitse,” ütleb mees. Samuti näitab pakendil olev “Ehtsa talutoidu” märk, et raha läheb talutootmisesse, väiksesse külla või maapiirkonda, kus tegelikult on iga sent oluline ja arvel. “See annab kindlasti võimaluse toetada just väiksemaid piirkondi,” selgitab Viljar. Tema sõnul on ”Ehtsa talutoidu” märk teinud tootja elu lihtsamaks ja talu jaoks on iga reklaam oluline. “Ehtsa talutoidu” märk on kindlasti müügile kaasa aidanud,” tõdeb peremees.

Pajumäe talu noorperemees
Foto: ETKL

Üvasi talu perenaine ja Arne Väljaotsa talupere on ühel meelel, et väikestel tegijatel on üksi ilma abita väga keeruline oma kaupa turustada. “Ehtsa talutoidu” märgi kandja Üvasi talu perenaise Anne sõnul võimaldab märk talul hõlpsamini turustuskohti leida. „Me ei oleks muidu ise oma jõududega maamessile läinud, aga koos teiste märgikandjatega ja “Ehtsa talutoidu” märgi all oli seda palju lihtsam teha.” Arne Väljaotsa talu peremees ja perenaine kinnitavad samuti, et märk on neid palju aidanud nii müügikohtade kui ka messipiletite osas, mis on olnud igati tänuväärne. “Lisaks toob “Ehtsa talutoidu” märk ikka uhkema tunde ja mida rohkem seda reklaamitakse, eks seda rohkem aitab see meid ka” kinnitavad mõlemad.

Arne Väljaotsa talupere
Foto: ETKL

Aastate jooksul on märgi tuntus sedavõrd kasvanud, et sel aastal korraldas Eestimaa Talupidajate Keskliit ka parima talutoidu konkursi “Parim talutoit 2016”.

Siiri Soosaar

põllumajandus.ee kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960