Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Põllumajandusmuuseumis esitletakse täna uut leivaraamatut

Eesti Põllumajandusmuuseumis esitletakse täna uut leivaraamatut
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Kaante vahele on saanud Eesti Põllumajandusmuuseumi leivajutud, kõik ikka muidugi meie rahvusvilja rukki teemadel. Täna toimub „ahjusooja“ raamatu esitlus.

Koguda kokku koduküpsetajate paremad mõtted ja kogemused tekkis Eesti Põllumajandusmuuseumi direktoril 2015. aastal Rootsis Stockholmi Eesti Maja rukkileivapäevadel. „Sel päeval kuuldud ettekannetest, huvitavatest faktidest ja lennukatest plaanidest ühe lihtsa leiva küpsetamisel, haarati kinni  ja tekkis mõte koostada raamat rukkileiva ajaloost, traditsioonidest ja tähendusest eestlaste toidulaual. Raamatu koostamisele andsid omalt poolt suure panuse muuseumirahvas ja  koduleivaküpsetajad,“ ütles muuseumi direktor Merli Sild.

Klaasikunstnik Tiina Sarapu näitus „Pikk põld”

Raamatu esitlus annab avapaugu EV 100 avaüritusele „Koduleivaküpsetajate panus miljoni juubelileiva küpsetamisel“.  

Täna esitletakse muuseumi rukkileivateemalist esiktrükist „Eesti Põllumajandusmuuseumi leivajutud“ ning avatakse klaasikunstnik Tiina Sarapu maaeluteemaline näitus „Pikk põld“.

Leivavili rukis ning rukkileib on Eestimaal olnud sajandeid olulisel kohal. Eesti Rukki Selts, Eesti Põllumeeste Keskliit, AS Tartu Mill ja AS Leibur algatasid 2016. aastal EV 100 pühendatud üleriigilise liikumise Sada rukkipõldu, miljon rukkileiba, et väärtustada rukist ja rukkileiba, suurendada põllumeeste huvi rukkikasvatuse vastu ning kinnistada meis kõigis soovi süüa tervislikku rukkileiba.

„Põllumajandusmuuseum kutsub selles liikumises osalema kõiki inimesi, kes kannavad edasi meie esivanemate leivateotraditsiooni ja kelle kätetööna valmivad iga päev sajad pühendumuse ja armastusega küpsetatud rukkileivad kõikjal üle Eesti. Meie eesmärgiks on koguda koduleivaküpsetajate lood ja kogemused: millisest jahust leiba küpsetati ja milliseid lisandeid kasutati, missuguseid leivaküpsetamise nippe ja retsepte hinnatakse ning teistelegi soovitatakse. Aasta pärast, Eesti Vabariigi 100. sünnipäeval, saame üheskoos uhkusega teada anda, kui suure osa juubeli-rukkileibadest on küpsetanud meie inimesed oma kodudes sh ka muuseumides,“ ütles Sild.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960