Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 17. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

20. mail avab kõigile huvilistele uksed Tallinn-Harku aeroloogiajaam

20. mail avab kõigile huvilistele uksed Tallinn-Harku aeroloogiajaam
Foto: Keskkonnaagentuur
Harku ilmajaama ning sealse radari köögipoolt tutvustavad ilmaspetsialistid. Vaatlusväljakul näidatakse seal olevaid ning meie igapäevast ilma näitavaid seadmeid. Lisaks saab näha, milliseid vahendeid selleks kasutati vanasti.

“Kes meist ei teaks seda valgete “pallidega” maja Paldiski maanteel, linna piiril? Hoone- ja seadmekompleks, mida ajaloos ikka aeg-ajalt kohalikuks pallimängude klubiks peetud. Ent Harku aeroloogiajaam on üks neist olulistest kohtadest, kus me “ilma teeme” ja kas poleks mitte huvitav minna kohale ning vaadata oma silmaga, mismoodi need asjad käivad,” kutsub huvilisi ilmaajama külastama Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala.

Tänavu maikuus saab rahvuslik ilmateenistus Eestis 98-aastaseks, sest just 1919. aasta 18. mail loodi sõjavägede ülemjuhataja käsul Mere Observatoorium, mille ülesandeks oli “meteoroloogilisi ja aeroloogilisi vaatlusi korraldada ja ilmasid ette kuulutada. Peale selle on observatooriumi ülesandeks meile õiget kella-aega välja arvata”. Vahepeal mitmeid kordi nime vahetanud ilmateenistus kuulub 2013. aasta 1. juunist Keskkonnaagentuuri koosseisu.

Esimene ilmajaam asus Tallinna Valge ehk Põhjamajaka juures. Tuletorni juures asus ka väike meteoväljak.

Hiljem tehti ilmavaatlusi Tallinnas Kosel ning 1937. aastast kuni kolimiseni Ülemiste lennujaamas. Meteoroloogiliste vaatlustega alustati Harkus 1. mail 1980. aastal.

Kõrgemate õhukihtide sondeerimist ehk raadiosondi vaatlusi tehakse Tallinn-Harku aeroloogiajaamas alates 1977. aastast. Raadiosondi vaatlusteks nimetatakse meteoroloogiliste elementide mõõtmisi ülemistes õhukihtides. Mõõdetakse õhurõhku, -temperatuuri ja -niiskust ning tuule suunda ja kiirust. Temperatuuri- ja veeauruväljade vertikaalsete struktuuride täpsed mõõtmised troposfääris on äärmiselt olulised ilmaprognooside koostamisel.

20. mail toimuvad ekskursioonid huvilistele neljas vahetuses vahemikus 10.00-16.00.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960