29. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänasest saab küsida toetust noore metsa hooldamiseks ja kahjustatud metsa taastamiseks

Tänasest saab küsida toetust noore metsa hooldamiseks ja kahjustatud metsa taastamiseks
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Tänasest võtab Erametsakeskus vastu metsameetme ehk metsaala arengu ja metsade elujõulisuse parandamise investeeringutoetuse taotlusi. Toetust saab küsida kahjustatud metsa taastamiseks ja kahjustuse kõrvaldamiseks, noore metsa hooldamiseks, kahjustuste ning metsatulekahju ennetamiseks ning metsamajandamise seadmete ja tarvikute soetamiseks.

Esimene taotlus jõudis Erametsakeskusesse juba täna hommikul kell pool seitse. Läbi e-PRIA portaali küsis hooldusraie tegemiseks toetust Jõgevamaa metsamees Urmas Kittus, kes ka varasemalt oma noore metsa hooldamiseks erinevad toetusvõimalusi kasutanud. Kittuse sõnul toetuse taotlemises ega hilisemas aruandluses midagi keerulist ei ole. Metsaomanik soovitab ka teistel toetusvõimalusi kasutada ja nende abil oma metsa väärtust kasvatada.

Sel aastal on toetusmeetme prioriteetsemad tegevused hooldusraied kuni 30aastases puistus, kahjustatud metsa taastamine ja kahjustuste kõrvaldamine. Viimane on eriti aktuaalne eelmisel aastal tormikahjusid likvideerinud metsaomanikele. Kui kahjustatud metsa taastamise puhul saab toetust küsida ka eelmisel aastal tehtud tööde eest, siis hooldusraiete puhul võib töödega alustada alles taotluse esitamisele järgneval päeval.

Metsameetme toetust saab taotleda erametsaomanikust füüsiline isik, mikroettevõtja (sh füüsilisest isikust ettevõtja) või metsaühistu oma liikmete eest.

Taotlusi võtab vastu SA Erametsakeskus 29. maist kuni 14. juunini. Toetusmäärad on tegevuste kohta erinevad ning katavad 30-90% abikõlblike tööde maksumusest, meetme kogueelarve on 2,3 miljonit eurot.

Sellest aastast saavad juriidilised isikud taotluse esitada vaid e-PRIA kaudu (epria.pria.ee). Ka füüsilisest isikust taotleja jaoks on e-PRIA portaal kiireim ja mugavaim viis toetust küsida, lisaks esitavad oma liikmete eest ühistaotlusi kohalikud metsaühistud. Taotluse saab edastada ka e-kirjaga või posti teel. Toetuse saamise täpsemad tingimused leiab erametsaportaalist www.eramets.ee.

Kui metsaomanik vajab nõu või abi metsakasvatuslike tööde planeerimisel ja toetuste taotlemisel, soovitame pöörduda kohaliku metsaühistu poole. Erametsaomanikke koondavates ühistutes on olemas teadmised ja oskused vajalike tööde korraldamiseks ning töö kvaliteedi hindamiseks, samuti on ühistus kogu info toetuse taotlemise tingimustest ja nõuetest.

Lisainfo: SA Erametsakeskus toetuste üksus, [email protected], telefon 683 6065 või 683 6051.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960