Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 29. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus maailmarekord – 502,05 hektarit ööpäevaga

Uus maailmarekord – 502,05 hektarit ööpäevaga
Foto: Väderstad OÜ
11-12. aprillil püstitas Väderstad uue maailmarekordi - enim hektareid, mida senini 24 tunni jooksul külvatud on. Külvik Tempo külvas selle aja jooksul 502,05 hektarit keskmise töökiirusega üle 20 km/h.

Maailmarekordi püstitamine leidis aset Enyingi Agrar Zrt põllumajandusettevõttes Lääne-Ungaris, Enyingi linna lähedal. Ettevõttes on kokku 7000 hektarit, millest 4000 hektaril kasvatatakse sel hooajal maisi.

Maailmarekordi püstitamisel valis ettevõtte juht ise talle meelepärase põllu ja seemne. 24 tunni jooksul said külvatud kaks põldu (suurus kokku üle 650 hektari), külvati kaht erinevat tüüpi maisiseemet. Koos seemnega läks mulda väetis ja taimekaitsevahend.

Tempo maailmarekordi rahvusvaheline meeskond koosnes 25 Väderstadi liikmest. Nende hulgas oli nii insenere, tootearendajaid, juhte, müügiinimesi, varuosainimesi kui ka inimesi Väderstadi 13 tütarettevõttest. Lisaks sellele jälgisid rekordi püstitamist Gödöll? ülikooli 10 esindajat, kes mõõdavad hiljem uuesti ka külvi täpsust ning hindavad taimede kasvu ja saagitulemusi.

 

Külvirea vahe: 762 mmKülvisenorm: 70 000 tera/haKülvi kiirus: 20-22 km/hKeskmine külvi täpsus: 98.5 %

Tempo täpiskülvik, mis maailmarekordi püstitas, oli 16-realine külvik Tempo L 16, millel 762 mm-ne reavahe ning graanulite külvisepunkrid igal külvireal. Masinal on suurem, 5000-liitrine väetisepunker, iga seemnepunker mahutab 100 liitrit seemet ja graanulite punker 30 liirit pestitsiidi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960