Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 8. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töö käib nii põllul kui nutitelefonis. TERAKE’se kasutajakogemus

Töö käib täie hooga nii põllul kui nutitelefonis. TERAKE’se kasutajakogemus
Foto: Äripäev AS
Töö käib täie hooga nii põllul kui ka nutitelefonis. Kõik külvamised ja harimised on alati ja täpselt sooritatud - seda äpi TERAKE abiga. Et saada parimat tagasisidet, käisime asja uurimas tootjate käest, kel nüüdseks selle rakenduse kasutajakogemus olemas.

Põllumehe abistamiseks loodud äpp TERAKE annab kiire ülevaate põllul tehtust. Info sisestatakse mõne nupule vajutusega. Äpi loojad on olnud tihedas koostöös põllumajandustootjatega ning on aru saanud millisest otsast tuleb tulemust mõõtma hakata.

Ressursiplaneerimine on lihtsam

Voore Farm Teenused on põllumajandusteenustele spetsialiseerunud ettevõte, kus töötab 25 inimest. Prognoositav aasta käive on 2,5 miljonit eurot – nii et Eesti mõistes igati korralik ettevõte.

„Kogu meie ettevõtmine on üles ehitatud tõhususele ja seda peegeldab hästi ka meie masinapark. Kasutame ainult kõrgtehnoloogilisi, keskkonda säästvaid, isegi innovaatilisi masinaid, mida leidub üksikutes ühikutes kogu Euroopas. Võtmesõnaks on tõhusus (teha asju õigesti) mitte efektiivsus (teha õigeid asju). Siit ka põhjus miks me kasutame täna oma tööaja arvestuses, planeerimises ning analüüsis Terakese rakendust,“ põhjendas äpi kasutust Voore Farm Teenused OÜ ärijuht Andrus Mõttus. Ta täiendas, et kõik ettevõtted kasutavad teatud liiki tööaja arvestust, kas tunni, päeva või kuu põhist. „Usutavasti kõik ka planeerivad ja analüüsivad oma tööd – ehk teevad õigeid asju, meie teeme asju õigesti ja kasutame selleks Terakese äppi. Läbi selle rakenduse saame sisendid nii tööaja arvestuseks kui ka hilisemaks arveldamiseks oma klientidega otse tööde teostajatelt, reaalajas, ilma viiteta. Planeerimisel on meil äärmiselt lihtne oma meestele, kes asuvad tihti üle Eesti laiali, jagada ja anda tööülesandeid väga täpsete juhistega k.a GPS koordinaadid. Uuendusena saame planeerida töid masinate, meeste, haakeriistade jmt lõikes – ehk ressursiplaneerimine on meile tänu sellele lihtsamaks tehtud. Ning lisaks kui meie kliendid kasutavad sama aplikatsiooni, siis saame oma teostatud tööde infot kohe jagada oma klientidega, mis annab meile võimaluse oma tööd akteerida ilma lisadokumentatsioonita. Väljundina pakub Terake analüüsiks vajalikke aruandeid, mille põhjal saame hinnata erinevate meeste sooritust, töökiirust ja kvaliteeti, rääkimata tööde mahust ja kulunud materjalidest või tarbitud kütusest.“

Mõttus teab, et äpp Terake ise ei ole täna sugugi veel valmis ja arendustöö käib täie hooga ning arenduses lähtutakse eelkõige klientide soovidest ja kasutajate soovitustest. „Loodetavasti lisandub Terakesse peagi uusi võimalusi, mille kohta oleme arendusettepanekud juba esitanud, mis teeb sellest veelgi parema töövahendi,“ ütles Mõttus. 

TERAKE annab sulle vabaduse kõiki andmeid sisestada ja kontrollida otse mobiilist, põllul tööd tehes. Kõik tööd ja materjalid, mis lisatud, lähevad automaatselt põlluraamatusse ja erinevatesse kuluaruannetesse.

TERAKE sobib ettevõttele kus tööiseloom nõuab pidevat liikumist ja on tihedalt seotud seadmete ja masinatega. Kasutades nutitelefoni ning tänapäeva rakenduste tehnoloogiat on ettevõttel võimalik registreerida töötunnid, kulunud materjalid ja läbitud objektid mõne liigutusega.

Hea ülevaade ja kiirelt

Kõo Agro OÜ juhataja Meelis Venno sõnul võimaldab TERAKE jooksvalt kursis olla põllul toimuvaga - tööplaanid, tehtud ja tegemata tööd ja palju muud. “Terakese abiga on agronoomil ja töödejuhatajal lihtne koostada tööplaane ja jälgida nende reaalajas edenemist ning protsessist anda objektiivne ülevaade nii juhile kui ka kogu meeskonnale,” sõnas Venno.

Firma raamatupidaja Romet Merila lisas, et äpp on kergendanud raamatupidaja jaoks vajalike andmete töötlemise protsessi, vähendanud aja- ja paberikulu. „Aruandlusmoodul võimaldab igal ajahetkel kuvada ning alla laadida valitud perioodi andmed nii töötajate, põllukultuuride, kuluobjektide ja masinate lõikes kui ka koostada aruandemallid töötasu, kütuse, kulumaterjalide (väetised, seemned jne.) ja saagi arvestamiseks. Terakese paindlikkus on aidanud kohandada meie ettevõtte vajadustele vastava info kogumise abivahendi,“ ütles Merila.

Aitab kokku hoida nii raamatupidaja kui personalitöötaja tööaega

Sadala Agro OÜ oli üks esimesi, kes äppi kasutama hakkas ja sellest kirjutasime toona ka pikemalt. Firma finantsjuht Üllar Uibo tõi välja oluliseima – aasta jooksul on selge, et äpi kasutuselevõtt on aidanud kokku hoida nii raamatupidaja kui ka personalitöötaja tööaega. “Terake on lihtne, kiire ja efektiivne tööaja ja kuluarvestuse abimees. Raamatupidamisprogramm loeb Terakese andmeid automaatselt, mis muudab palgaarvestuse oluliselt lihtsamaks. Samuti võimaldab see siduda töötaja lisaks tööle ka masina, töökoha, materjalikulu jt mõõdetavate parameetritega ning annab hea võimaluse nii reaalajas infot saada kui ka andmeid vajadusel hiljem analüüsida ja ka kulusid raamatupidamisprogrammis täpsemalt jagada. Terakesest on võimalik saada infot mida töötaja sisestab – meie näitel – töötaja tööaega, masinakulu, mototunde, materjalikulu, kulukohta jne,” selgitas Uibo.

Kõige taga on inimesed

Raul Peetson Halinga OÜst ütles, et pigem on õige öelda, et oldi tööalaste andmete kogumisega jõutud tupikusse ja seega vajati abi. “Me olime loonud suhteliselt hea põhja andmekogumise osas, kuid kogutud andmete töötlemisega jäime jänni. TERAKE tuli meie vaatevälja väga õigel ajal ja me ei kõhelnud hetkegi seda kasutama hakata. Pean vajalikuks mainida, et ega meil mingit alternatiivi väga polnudki,” mainis Peetson ja lisas, et esmalt oldi mures, kuidas inimesed võtavad omaks nutitelefonid ja kuidas nad hakkavad neid kasutama. “Just nutitelefoni kasutamine, ehk siis algandmete pidev sisestamine on väga oluline selliste programmide kasutamise puhul. Saan täna kindlalt väita, et see „hoovõtt“, mis me kulutasime TERAKESE stardi peale oleks võinud olla palju lühem. Inimesed, sõltumata vanusest, tulevad uuendustega kaasa. Ja ikka pean toonitama seda, et kui mingi selline rakendus tehakse, siis tuleb mõelda sellele, et kes on need, kes seda tarbima hakkavad. TERAKESE puhul väljendan tunnustust, et TERAKE'se loojad on suutnud seda meeles pidada.”

Ka Peetson peab oluliseks, et äpp on pidevas arengus, uuenev. “Uuenemise all mõtlen kasutuse lihtsustamist ja käepäraseks tegemist. Meie aktiivne kasutamine on olnud 5 kuud ja meie tegelikud ootused hakkavad alles välja kujunema. Aga kuidagi sisemas tunnen, et see on mingi suure asja algus. Kui täna põllumajandus on laiali jagatud paljude programmide ja muude rakenduste vahel, siis TERAKE'sel on suurepärane võimalus, saada siin paljuseid tegevusi ühendavaks rakenduseks. Minu ootused on suured, kuid sellisete rakenduste tööle saamisel on väga oluline inimene, kes on oma tööpäeva andmeid sisestab. Rakendusse lihtsalt sisestavad igapäeva tegevused annavad väga täpse ülevaate tööajast, kulukohtadest ja tegevustest. Ja viimasest lähtuvalt on igasuguste taktikaliste ja strateegiliselt langemist vajavate ostuste aluseks vajalikud tõesed algandmed.”

Lisaks põllumajandusele on Terake kasutusel ka mujal maaettevõtluses. Näiteks kasutavad Terakest istandudsed, aiandid, veoteenuse pakkujad ning kohvikud ja külalistemajad. Miks on Terake hea teenindajale, põhjendab ära Veski Külalistemaja vanemteenindaja Nele Kondas. “Terake on rakendus, mis täidab tunnilehe funktsiooni. Hommikul Terake käima pannes ning peale tööpäeva rakenduse sulgedes on hea ülevaade päeval tehtud töödest ning töötundidest. Hiljem on hea võrrelda koondtabelis nädalaid ja kuid. Teenindajal jääb ära pidev tunnilehtede kirjutamine ning tööandjal töötajate tundide kokkuarvutamine. Rakendusest läheb otse arvutisse koondülevaade ning tööandjal või juhatajal on kohene ülevaade tehtud töödest ning sellele kulunud ajast. Terake teeb ajaarvestamise mugavaks ja kiireks ning kõikidele pooltele ühtselt mõistetavaks,” ütles ta.

Seega saab järeldada, et tootmisettevõttes on TERAKE kiire, lihtne ja täpne tööaja mõõtmise abimees, mis aitab jooksvalt täita vajaliku infoga aruanded ning hoiab ettevõtte kulud kontrolli all. Põllumeestele mõeldud äpp säästab kasutajale suure hulga aega ja raha ning juhtimiskulusid - kõik kulud on kontrolli all - masinakulud, tarvikud, materjalid ja tööaeg. TERAKE annab kiire ülevaate põllul tehtust. Info sisestatakse mõne nupule vajutusega. Kõik andmed lisatakse töö käigus tööprotsessis osaleja enda poolt, mis annab kõige täpsema ja vahetuma informatsiooni põllul toimuvast. Põllud saad kiirelt ja mugavalt importida otse ePRIAst. 

Karel Kuningas

Tehnoloogia Rakenduskeskus OÜwww.terake.eu

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960