Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Tšehhi tehnikatootja FARMET võõrustas meie põllumehi

Fotod: Tšehhi tehnikatootja FARMET võõrustas meie põllumehi
Foto: AgroFort OÜ
AgroFort OÜ kutsus grupi põllumeeste ühistu KEVILI liikmeid neljaks päevaks Tšehhimaale, et koos minna sealse juhtiva põllumajandustehnika tootja FARMET 25-ndale juubelile pühendatud demopäevadele.

FARMET on väga kiirelt arenenud masinatootja. AgroFort OÜ juhatuse liige Väino Kivila ütles, et FARMETi sihtgrupp on eelkõige keskmised ja suurkliendid ning tootmises liigutakse järjest suuremate masinate poole. „Võtmesõnad on materjali kvaliteet ja masina vastupidavus rasketes tingimustes. Tootmine toimub kahes, põllumajandusmasinate ja õliseadmete, divisjonis. 25 aasta jooksul on „kolhoositöökojast“ saanud tehas, mille toodangut eksporditakse täna pea 40-sse riiki üle maailma, lisaks Euroopale ka Ameerikasse ja Kanadasse,“ tutvustas Kivila. „FARMETi päevadel oli põllul väljas kogu nende mudelivalik, kokku ligi 50 erinevat mudelit. Näha sai randaale, kultivaatoreid, sügavkobesteid, rulle ja külvikuid. Kümnekonna suurema masinaga tehti ka demotöid. Erineva suurusega õlipressid, ekstruuderid ja söödagranulaatorid olid välja pandud suures eraldi telgis.“

KEVILI liikme, Rannu Seemne juhi Madis Ajaotsa sõnul oli reis hariv. Ta selgitas, et sealne põllundus on nagu meil n.ö ääremaadel. „Kuigi Tšehhi on meist kliima poolest ajaliselt ees, siis nii väetiste kasutuse ja erinevate põlluharimistehnoloogiate osas toimetati seal veidi teisiti. Seda oli põldudel kohe näha. Eks määravaks on ka sealsete tootjate majanduslikud võimalused, mis pole veel kuigi head. Ka on palju põllumaid, mis asuvad mägistel aladel ja seal tuleb teistmoodi toimetada, kui Eestis,“ rääkis Ajaots.

Samas on Ajaotsa arvates Tšehhi masinate kvaliteet järjest paremaks muutunud. „Tšehhi oli juba nõukogude ajal tuntud kui metallitootja maa ja nende põllutööriistad on meile teada. Nüüd kus on uus ja läänelik mõtlemine, siis on ka nende põllutehnika heast kvaliteetsest metallist, igati läänelik ja kindlasti konkurentsivõimeline muu turul pakutavaga,“ ütles ta ning lisas, et näha sai ka sellist tehnikat, mida enne näinud polnudki. „Osad seadmed olid hoopis erilised, mida teised tootjad ei paku. Näiteks olid omapärased koorijad, mis meenutasid tava- ja tüükultivaatori vahepealset seadet. Sellega saaks näiteks kohe peale koristamist põldu koorida ja see sobiks hästi minimeeritud mullaharimise korral.“

Lisaks külastasid meie põllumehed Tšehhi teraviljakasvatajaid, BAYER-i katsepõlde ja ühte moodsamat FARMET-i seadmetel õlitehast.

Tehase tootlus on 120 tonni õliseemneid ööpäevas. Pressid on universaalsed ja sobivad nii rapsi, sojaoa kui päevalilleõli pressimiseks. „FARMETi õlipressid sobivad väiketootjast suurtootmiseni välja. Vastavalt soovile tehakse just sulle vajalik tehniline lahendus,“ ütles Ajaots, kelle sõnul oli sellise tehase külastus igati huvitav ja vaatamist väärt.

AgroFort OÜ kutsus grupi KEVILI liikmeid neljaks päevaks Tšehhimaale,
Foto: AgroFort OÜ
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960