Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 21. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Avatud talude päev pakub ainulaadset võimalus saada osa kaasaegsest maaelust

Avatud talude päev pakub ainulaadset võimalus saada osa kaasaegsest maaelust
Foto: Postimees/Scanpix
Eeloleval pühapäeval, 23. juulil avab külastajatele avatud talude päeva raames uksed üle Eesti 280 talu, põllumajandusettevõtet, väiketööstust ja muud maamajanduse ja -turismiga tegelevat ettevõtet.

Maaeluminister Tarmo Tamm kutsub kõiki inimesi üles olema aktiivne ja leidma endale huvipakkuv talu või maaettevõtja või külastada lausa mitut kohta.

Linnastumise tõttu on uuel põlvkonnal väheks jäänud maal elavaid vanemaid ja vanavanemaid, kelle juures käia vaatamas, kuidas maal tegutsevad inimesed elavad, toitu kasvatavad ja toodavad, loomi peavad või muul viisil elatist teenivad.

„Maale minek on nii nostalgiline kui ka taaskohtumisrõõmu pakkuv. Avatud talude päev on unikaalne võimalus tutvuda põllumajandusega tegelevate või maal tegutsevate ettevõtlike inimestega ning osta kvaliteetseid talutooted otse sealt, kus need valmivad.  Mullu tuli avatud talude päevale üle 80 000 inimese ning ma loodan, et tänavu on huvilisi veelgi rohkem,” ütles Tamm.

„Meie inimesed hindavad aina enam kohalikku päritolu toitu ning selle kvaliteeti ja maitset. Usun, et kui oma silmaga näha kust toit tuleb ja kes seda kasvatab, tõuseb meie inimeste teadlikkus ja lugupidamine kodumaise toodangu suhtes veelgi,” usub minister.

Tamm tunnustab ka avatud talude päeva võõrustajaid, keda on sel aastal mullusest 50 võrra rohkem. „Vaieldamatult toob külaliste vastuvõtmine endaga kaasa lisakoormust, kuid mulle meeldib paljude talude ja maaettevõtjate missioonitunne ja entusiasm, tänu millele hoitakse side maa ja linnarahva vahel tugevamana, ” toonitas minister.

Avatud talude päeval osalevate talude ülesleidmist lihtsustavad nutirakendused LiveTeam ja Navicup. Kes tahab avatud talusid paberkaardilt otsida, leiab need Olerexi ja Alexela suuremates tanklapoodidest ning Rimi „Talu toidab” lettidest.

TASUB TEADA

Avatud talude päeva korraldavad Maaeluministeerium, Maamajanduse Infokeskus, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ning Eestimaa Talupidajate Keskliit. Korraldamisse on kaasatud ka kohalikud Leader-tegevusgrupid ja Eesti Külaliikumine Kodukant. Avatud talude päeva korraldamist rahastatakse Eesti maaelu arengukavast 2014–2020 ja Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960