Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. september 2017

Enova toetab väetisetootja Yara laeva ehitust miljonitega

Enova toetab väetisetootja Yara laeva ehitust
Autor: yara.com
Norra riigiettevõte Enova on otsustanud anda väetisetootjale Yara 133,6 miljonit Norra krooni, et ehitada maailma esimene elektriline ja autonoomne konteinerlaev Yara Birkeland.

"Erasektori jaoks on hädavajalik valitsuse toetus, kui me arendame uusi tehnoloogiaid ja tahame viia ellu uuendusi, siis sellised otsused annavad meile julgust tegutsemiseks. Yara Birkelandi tegemine on suurepärane näide avaliku- ja erasektori partnerlusest,“ ütles Yara tegevjuht Svein Tore Holsether.

Enova on Norra valitsusasutus, mis vastutab keskkonnasõbraliku tootmise ja energiakasutuse edendamise eest. Ettevõtte eesmärk on uurida uusi keskkonnasõbralikke energiaallikaid, vähendada üldist energiatarbimist ja tegeleda üldsuse harimisega ses vallas. Ettevõte kuulub Norra nafta- ja energeetikaministeeriumile.Mai kuus teatas Yara koostööst tehnoloogiafirma Kongsbergiga, et neil on plaan ehitada maailma esimene autonoomne ja elektritoitel konteinerlaev. Laev, mis on nime saanud Yara asutaja Kristian Birkelandi järgi, transpordib väetist Yara tehasest Porsgrunnist Breviki ja Larviki sadamatesse."Huvi autonoomse transpordi vastu on suurepärane, kuid samal ajal on paljud skeptilised ja üles on kerkinud ohutusega seonduvad küsimused. Selle projekti peamine eesmärk on näidata, et autonoomne ja elektriline meretransport on teostatav ja annab tulemusi, mida me tahame," ütles ENOVA tegevjuht Nils Kristian Nakstad.Plaan on käivitada Yara Birkeland 2019. aasta esimeses kvartalis.

Loe lisaksYARA saab peagi esimese täielikult automatiseeritud ja elektrilise kaubalaeva

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616