Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 16. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Anti üle sertifikaadid ökomärgiste kohta

Pildil: Euroopa Liidu ökomärgise sertifikaadiomanikud: Mayes Industries (esindaja Dagmar Kork), Idest-CHEM (esindaja Inna Slogis) ja Estko (esindaja Dmitri Vorobjov). Neile andis sertifikaadid üle Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala.
Foto: Valdo Jahilo
Eile andis Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala üle Euroopa Liidu ökomärgise (ehk lillekese) sertifikaadid kolmele Eesti ettevõttele, selle said AS Estko, Mayes Industries AS ja Idest-Chem OÜ. Kaks esimest ettevõtet uuendasid oma sertifikaati, kuna nende tootevalik täienes uute ökoloogiliste toodetega, Idest-Chemi jaoks oli tegu aga esmakordse sertifikaadiga.

Keskkonnaagentuuri direktori Taimar Ala sõnul on paljud Eesti inimesed küll ökomärgiseid näinud, kuid vaid vähesed teavad, mida need tähendavad. „Ökomärgis kinnitab, et tegemist on keskkonnasõbraliku toote või teenusega, seejuures on arvesse võetud kogu toote olelusringi – millist mõju avaldab see keskkonnale alates toorme tootmisest kuni jäätme kõrvaldamiseni,“ selgitas Ala.

Seda, et ökomärgised mängivad aina suuremat rolli, kinnitas oma praktika põhjal ka Estko esindajana sertifikaadi vastu võtnud Dmitri Vorobjov: „Meil oli üks klient, kes lahkus meie juurest. Kuid kuuldes, et meie toodetel on nüüd olemas Euroopa Liidu lilleke, tuli ta meie juurde tagasi. See on tugev argument keskkonnasõbralikust maailmavaatest ja äriloogikast – see märgis annab turva- ja kindlustunde, kinnitades kvaliteeti.“

I tüüpi ehk kõige rangemate nõuetega ökomärgiseid on Eestis kaks:

- Euroopa Liidu ökomärgis ehk lilleke annab infot, millised on keskkonnasõbralikud puhastusvahendid, seadmed, paberitooted, kodus ja aias kasutatavad tooted, riideesemed ja määrdeained.- Põhjamaade ökomärgist ehk luigemärki tasub otsida enam kui 60. tooterühmast, alates pesuvahenditest ja lõpetades mööbli ja majutusteenustega.

Euroopa Liidu ökomärgist annab taotluste põhjal välja Keskkonnaagentuur.

Ökomärgised on tähised, mis kinnitavad toote või teenuse keskkonnasõbralikkust.Lillemärgisega kinnitatud AS Estko kasutab märgist tööstuslike ja asutuses kasutatavate automaatsete nõudepesumasinate pesuvahenditel, käsinõudepesuvahenditel, universaalpuhastusvahenditel ja sanitaarpuhastusvahenditel, mahapestaval kosmeetikal. Mayer Industries pesumasinas kasutatavatel detergendidel, käsinõudepesuvahenditel, nõudepesumasinas kasutatavatel detergendidel, universaalpuhastusvahenditel ja sanitaarpuhastusvahenditel. Idest-CHEM mahapestaval kosmeetikal.

Praegu on käimas ökomärgiste teavituskampaania “Puhas keskkond on Sinu kätes”, mille raames anti üle ka nimetatud setifikaadid. Ökomärgiste ja kogu teavituskampaaniaga saab lähemalt tutvuda aadressil http://www.keskkonnaagentuur.ee/okomargis/

 

Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751