Uus talinisu sort 'Ruske' - külmakindel, varajane, saagikas

Uus talinisu sort 'Ruske' väärib kasvatamist
Uus talinisu sort 'Ruske' väärib kasvatamist

2017. aasta viimastel päevadel lisandus Eesti sordilehte 2 uut talinisu sorti, milledest üks oli Eesti Taimekasvatuse Instituudis aretatud 'Ruske'.

Sordi 'Ruske' esivanemad on 'Milturum 3385' ja 'Kalle'. Pika aretuse ja valikuperioodi käigus valiti aretis nr 90.3.1, mis sai nimeks 'Ruske', teiste seast välja kui suhteliselt varajase valmimisega, väga hea talvekindlusega ning sellest tingitult ka stabiilselt hea saagiga sort.

Kui aretaja on oma materjali hulgast perspektiivse genotüübi välja valinud, antakse see sordi registreerimiskatsetesse, et teha kindlaks tema fenotüübilised omadused, mis peavad olema ühtlikud ja püsivad läbi aastate. Lisaks sordi registreerimiskatsetele tehakse ka riiklikud majanduskatsed, et selgitada välja sordi sobivus Eesti tingimustes kasvatamiseks. See on alati aretajale põnev aeg, sest kuigi oma katsematerjali hulgast on mitmete aastate vältel parim välja valitud, võib võrdlus teiste aretajate loominguga, st väljastpoolt Eestisse sisse toodud sortidega, tuua üllatusi.

'Ruske' anti üle kui hea talvekindlusega ja suhteliselt varajase kasvuajaga sort ja seda ta tõestas ka riiklikus majanduskatses. 2016. a, mil Eestis väga paljud talinisu põllud talvekahjustuste tõttu hävisid, oli 'Ruske' nelja katsekoha keskmisena kolmekümne seitsmest riiklikus majanduskatses olnud sordist parima talvekindlusega (andmed kogumikus "Riiklike majanduskatsete tulemused 2016"). Katsekohtade keskmine saagikus oli 'Ruskel' 2016. a kolme parima sordi seas (katsekohtade sortide keskmine 5,9 ja 'Ruskel' 7,2 t/ha) moodustades 123% katse keskmisest saagist. Proteiini sisaldus oli 'Ruskel' 12,4% ja see oli katse keskmisest 0,4 protsentühikut madalam, kasvuaeg oli katse keskmisest 5 päeva varajasem ('Adaga' võrdne, 'Fredisest' 3 päeva hilisem). Kleepevalgu sisaldus oli 28,1%, mis oli võrdne kaste keskmisega.

2017. a talvitusid kõik sordid hästi. 'Ruske' saak oli nelja katsekoha keskmiste andmete põhjal 8,5 t/ha ja see moodustas katse keskmisest 91%. Kleepevalgu sisaldus oli 26,0% (nelja parema sordi seas) ja proteiinisisalduses11,4% - kümne parema sordi seas kolmekümne kahest.

'Rusket' kasvatades peaks kindlasti tegema haigustõrjet, sest sort on haigustele keskmisest veidi rohkem vastuvõtlik. Valminuna peaks 'Ruske' esimesel võimalusel koristama, et see vihmade kätte ei jääks. Muidu võib langemisarv madalaks jääda. Jõgeva katses ja riiklikus majanduskatses ei ole 'Ruske' küll lamandunud, kuid pikema kõrrega sordina on kindlam kõrretugevadaja kasutamisega lamandumise riske vähendada.
'Ruske', kui Eesti tingimustes väga hästi adapteerunud talinisu sordi tugevused tulevad eriliselt esile talinisu kasvuks ebasoodsamatel aastatel.
2018. a on selle uue sordi seeme veel Eesti Taimekasvatuse Instituudis kõrgpaljunduse faasis.

Reine Koppel 
Eesti Taimekasvatuse Instituudi teadur

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised