Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 31. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus talinisu sort 'Ruske' - külmakindel, varajane, saagikas

Uus talinisu sort 'Ruske' väärib kasvatamist
Foto: ETKI
2017. aasta viimastel päevadel lisandus Eesti sordilehte 2 uut talinisu sorti, milledest üks oli Eesti Taimekasvatuse Instituudis aretatud 'Ruske'.

Sordi 'Ruske' esivanemad on 'Milturum 3385' ja 'Kalle'. Pika aretuse ja valikuperioodi käigus valiti aretis nr 90.3.1, mis sai nimeks 'Ruske', teiste seast välja kui suhteliselt varajase valmimisega, väga hea talvekindlusega ning sellest tingitult ka stabiilselt hea saagiga sort.

Kui aretaja on oma materjali hulgast perspektiivse genotüübi välja valinud, antakse see sordi registreerimiskatsetesse, et teha kindlaks tema fenotüübilised omadused, mis peavad olema ühtlikud ja püsivad läbi aastate. Lisaks sordi registreerimiskatsetele tehakse ka riiklikud majanduskatsed, et selgitada välja sordi sobivus Eesti tingimustes kasvatamiseks. See on alati aretajale põnev aeg, sest kuigi oma katsematerjali hulgast on mitmete aastate vältel parim välja valitud, võib võrdlus teiste aretajate loominguga, st väljastpoolt Eestisse sisse toodud sortidega, tuua üllatusi.

Eesti Statistika andmebaasidest on näha, et 2017. a toodeti Eestis nisu 634,8 tuh tonni, mis on ligi 178 tuh tonni vähem kui rekordilisel 2015. a. Talinisu toodang moodustas 2017. a nisu kogutoodangust 71%.Talinisu pind ja osakaal nisu kogusaagist on aasta-aastalt kasvanud v.a aastatel, mil on olnud suured talvekahjustused. Talinisu pind oli 2017. a 103 tuh hektarit, mis on alates 1991. aastast suurim.Eesti talinisu keskmine saagikus 2017. a oli 4,4 t/ha, mis oli sarnane 2014. aastaga kuid 0,9 t/ha vähem kui 2015. a.Allikas: www.stat.ee

'Ruske' anti üle kui hea talvekindlusega ja suhteliselt varajase kasvuajaga sort ja seda ta tõestas ka riiklikus majanduskatses. 2016. a, mil Eestis väga paljud talinisu põllud talvekahjustuste tõttu hävisid, oli 'Ruske' nelja katsekoha keskmisena kolmekümne seitsmest riiklikus majanduskatses olnud sordist parima talvekindlusega (andmed kogumikus "Riiklike majanduskatsete tulemused 2016"). Katsekohtade keskmine saagikus oli 'Ruskel' 2016. a kolme parima sordi seas (katsekohtade sortide keskmine 5,9 ja 'Ruskel' 7,2 t/ha) moodustades 123% katse keskmisest saagist. Proteiini sisaldus oli 'Ruskel' 12,4% ja see oli katse keskmisest 0,4 protsentühikut madalam, kasvuaeg oli katse keskmisest 5 päeva varajasem ('Adaga' võrdne, 'Fredisest' 3 päeva hilisem). Kleepevalgu sisaldus oli 28,1%, mis oli võrdne kaste keskmisega.

2017. a talvitusid kõik sordid hästi. 'Ruske' saak oli nelja katsekoha keskmiste andmete põhjal 8,5 t/ha ja see moodustas katse keskmisest 91%. Kleepevalgu sisaldus oli 26,0% (nelja parema sordi seas) ja proteiinisisalduses11,4% - kümne parema sordi seas kolmekümne kahest.

'Rusket' kasvatades peaks kindlasti tegema haigustõrjet, sest sort on haigustele keskmisest veidi rohkem vastuvõtlik. Valminuna peaks 'Ruske' esimesel võimalusel koristama, et see vihmade kätte ei jääks. Muidu võib langemisarv madalaks jääda. Jõgeva katses ja riiklikus majanduskatses ei ole 'Ruske' küll lamandunud, kuid pikema kõrrega sordina on kindlam kõrretugevadaja kasutamisega lamandumise riske vähendada.

'Ruske', kui Eesti tingimustes väga hästi adapteerunud talinisu sordi tugevused tulevad eriliselt esile talinisu kasvuks ebasoodsamatel aastatel.2018. a on selle uue sordi seeme veel Eesti Taimekasvatuse Instituudis kõrgpaljunduse faasis.

Reine Koppel 

Eesti Taimekasvatuse Instituudi teadur

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960