Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 2. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: põllumeeste rapsitehas sai nurgakivi

Fotod: põllumeeste rapsitehas sai nurgakivi
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Täna pandi pidulikult nurgakivi Farm In Productions OÜ õlikultuuride töötlemise tehasele. Tehas ehitatakse Järvamaale Imaverre. Nurgakivi olid tulnud panema ühistu liikmed ja ka maaeluminister Tarmo Tamm.

Uue tehase näol on tegu Eesti piimatootjate ühisprojektiga, kuhu asutajaliikmetena panustavad investeeringutega Eestimaa Piimatootjate Ühistu, piimandusühistu E-Piim, Saaremaa Piimaühistu, Rakvere Piimaühistu ja Metsaküla Piim AS. Tööstuse projekti on osakapitali investeerinud lisaks veel 11 põllumajandustootjat.

Projekti toetatakse ka Eesti maaelu arengukavast 2014–2020 ligi 2 miljoni euroga. Tehase rajamise eeldatav maksumus saab olema 8 miljonit eurot. 

Uues tehases hakatakse tootma rapsiseemnest rapsikooki ja rapsitoorõli. Aastas suudab tehas töödelda 42 000 tonni rapsiseemet. Valitud pressimistehnoloogiaga on võimalik töödelda ka teisi Eestis kasvatatavaid õlikultuure nagu lina, kanep ja sojauba.

Õlikultuuride töötlemise tehas ehitatakse 1,8 hektarile ja esimene etapp, 15 000 tonni mahutav teraviljahoidla, peab valmis olema 2018. aasta saagikoristuseks.

Tehast rajab ehitusettevõte Wesico Project OÜ.

Tulundusühistu Farm In ja Farm In Productions OÜ juhatuse liige Urmas Pallon sõnas nurgakivi panekul, et see protsess, milleni nüüd ühiselt on jõutud, kestis pea kolm aastat ja kõik see, mis selleks teha tuli, on olnud keeruline ja pakkunud palju väljakutseid. Ka oli ta täna külastanud Imavere Piimandusmuuseumit ja leidnud sealt toreda fakti. „110 aastat tagasi, 6. veebruaril, loodi siinsamas Imaveres esimene piimaühistu. Ju siis on see paik ühistegevuse jaoks soodne,“ tõi Pallon välja huvitava fakti.

Maaeluminister ütles oma kõnes põllumeestele, et tegu on koostöö parima näitega. „Me ei pane siin nurgakivi mitte vaid uuele tehasele, vaid ka sellele, et Eesti põllumees suudab koostööd teha. Mul on hea meel, et põllumehed usaldavad ja austavad teineteist, kõik liikmed projektis on võrdsed ja ma olen kindel, et sellest projektist tekib eduprojekt ja selliseid algatusi tekib veel ja veel,“ sõnas minister.

Farm In Productions OÜ nõukogu esimees Tarmo Lehiste oli samuti veendunud, et tänane sündmus on kindlasti põllumajanduses märgiline sündmus. „Põllumeeste ühistegevus algas juba enne Vabariigi sündi, kus maareformi ja talude tekkega sai hoo sisse ka ühistegevus. Nii kerkisid näiteks üle Eesti meiereid ja tapamajad ning põllumajandus ja ühistegevus arenesid oma rada mööda aina edasi. Vahepealne nõukogude aeg lõi asjad sassi ja peale taasiseseisvumist on ühistegevus olnud vaevaline. Seega on tänane sündmus eriti oluline! Kokku pole tuldud mitte ühekordse kasu vaid pikaajalise nägemuse ja usu põhjal,“ rääkis Lehiste. „Maaülikooli uuring ühistulise tegevuse teemadel toob välja selle, et ühistegevuse väärtusteks on omaabi, liimete isiklik vastutus, demokraatia, võrdõiguslikkus, õiglus ja solidaarsus hüvede jaotamisel. Just tänu nende väärtuste järgimisele jõutigi tänase nurgakivi panekuni.“

Ka ei unustanud Lehiste tänada riiki, kes on oma abikäe ulatanud ja ka ise seeläbi kogemuse võrra rikkam.

Imavere rapsitehas
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960