Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 8. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartlased ei taha tehast

Est-For Investi juhid Margus Kohava (vasakul) ja Aadu Polli
Foto: Äripäev AS
Tartu volikogus tselluloositehasest tõusvat kasu selgitamas käinud Est-Fori esindajad leidsid eest pahased linnakodanikud ja üksmeelselt vastuseisva volikogu.

Nagu juba varem kokku lepitud, võttis volikogu hiliste õhtutundideni kestnud koosoleku järel vastu ka ühehäälse otsuse, et riigi eriplaneeringu algatamine tselluloositehase tarbeks on olnud seadusevastane ja tuleks tühistada.

Tegemist on deklaratiivse otsusega, mida eriplaneeringut eestvedavad institutsioonid — valitsus — kuulama ei pea, ning nii palju riigihalduse minister Jaak Aab eile ka ütles: otsus selleks tuleb ikkagi teha valitsuses ja seni pole piisavalt tugevaid argumente eriplaneeringu peatamiseks kuulda olnud.

Asjaolu, et tehase keskkonnamõjusid hakatakse hindama riigi eriplaneeringu, mitte tavalise kohalikule omavalitsusele allutatud protsessi abil, oligi volikogu saadikute pahameele üks põhjustest.

Tartu linnapea Urmas Klaas väljendas arusaamatust, miks suurte infrastruktuuriobjektide või riiklike objektide nagu sadamate planeeringuks mõeldud seadusesäte on kasutusele võetud eraprojekti tarbeks – milles seisneb riigi huvi, küsis ta.

Miks ainult Tartu?

Samuti jäi volikogu saadikutele mõistmatuks, miks eriplaneeringu käigus uuritakse võimaliku asupaigana ainult Tartut. Selle kohta ütles Est-Fori projekti esindaja Aadu Polli, et see ongi ainus koht, mida investorid soovivad silmas pidada.

Tartu ümbrus on välja valitud, sest siia saab kõige hõlpsamini puitu tuua nii Lätist kui ka Valgevenest, Pärnu jõe ümbruses on liiga palju looduskaitsealasid ning Pärnumaa ja Ida-Virumaa asuvad ka liiga lähedal sadamatele, mille ümbrusest ostavad paberipuitu kokku konkureerivad Põhjamaade tselluloositehased.

Jaak Aab möönis, et niivõrd kitsalt piiritletud asukohavaliku tõttu on võimalus, et tehase rajamisele lõpuks luba antakse, oluliselt väiksem.

Keegi ei taha Emajõge rikkuda

Veel rõhutas Aadu Polli, et tehase võimalike keskkonnamõjude väljaselgitamiseks peabki kõigepealt uuringud läbi viima, Emajõge keegi tehasega ära rikkuda ei taha ning tartlased võiksid ikkagi uuringute lõpptulemused ära oodata.

Nii Polli kui ka Est-Fori nõunike sekka kuuluv akadeemik ja Tartu ülikooli rahvusvahelise majanduse professor Urmas Varblane selgitasid kohalviibijatele pikalt, miks on tarvis Eestis raiutavast puidust kohapeal võimalikult head hinda pakkuv toode valmistada. Sama meelt oli teaduste akadeemia president Tarmo Soomere.

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960