9. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: maisihinnad tõusid seitsme kuu tippu

Börs: maisihinnad tõusid seitsme kuu tippu
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: maisihinnad tõusid seitsme kuu tippu; Origin Enterprises: Euroopa nisu heas seisus; suhkru hinnad võivad kukkuda 11 aasta põhja; puuvilla hinnad peaks tõusma; piimahinnad kukkusid veidi.

Sellel nädalal avaldas USA põllumajandusministeerium kauaoodatud Wasde raporti, mis pani maisihinna kiiresti tõusma. Lisaks sellele avaldati mitmeid prognoose, mis valmistasid turgudele üllatuse.

Euroopas muretsetakse jätkuvalt külma ilma pärast, mis nüüdseks on taanduma hakanud. Samas ei ole veel täpselt teada, kuidas pakane teravilju täpselt mõjutas. Põllumajandussektori teenuseid pakkuv Origin Enterprises teatas, et nende hinnangul on Euroopa talvised teraviljad praegu heas seisus.

Teisipäeval toimus ka järjekordne GlobalDairyTrade (GDT) piimahindade oksjon, kus hinnad langesid teist oksjonit järjest. Samas oli kukkumine küllaltki väike ulatudes kokku 0,6 protsendini.

Maisihinnad tõusid seitsme kuu tippu

Maisihinnad tõusid viimase seitsme kuu kõrgeima tasemeni, sest USA valitsus prognoosis sellel nädalal varude vähenemist. See valmistas turgudele üllatuse, vahendab agrimoney.

USA põllumajandusministeerium (USDA) avaldas kolmapäeval kauaoodatud Wasde raporti, kus on toodud ülevaade maailma teraviljade nõudlusest ja pakkumisest. Ministeerium vähendas Argentina maisitootmise 2017-18 hooaja prognoosi 3 miljoni tonni võrra, 36 miljoni tonnini. Prognoosi alandati oodatust rohkem.

„Veebruaris jätkunud kuiv ja kuum ilm vähendab hiljem külvatud maisi saagiootusi,“ teatas USDA. Sojaubade puhul alandati Argentina toodanguprognoosi 7 miljoni tonni võrra, 47 miljoni tonnini. Investorid ootasid 5,6 miljoni tonnist kärbet.

Lisaks sellele prognoosib USDA, et Ühendriikide maisivarud on selle hooaja lõpuks 2,13 miljardit buššelist (59 miljonit tonni). Prognoosi vähendati 225 miljoni buššeli võrra.

Maisifutuurid reageerisid tõusuga – vahepeal jõudis buššeli hind 3,93 dollarini buššelist. Nädala lõikes tõusis hind 1,6 protsenti, 3,85 dollarini buššelist.

Sojaubasid raport aga palju ei toetanud. Sojaubade hind langes 1,5 protsenti ja buššeli eest tuleb välja käia 10,49 dollarit.

Maisi hind ($/buššel).
Foto: Allikas: Barchart.

Nisuturgude puhul tõi USDA välja, et eksporditurgudel on konkurents suur ning hinnad madalal. „Kõrged hinnad vähendavad USA nisu konkurentsivõimet eksporditurgudel. Eriti arvestades Argentina ja Venemaa nisu.“

Venemaa nisuekspordi prognoosi suurendati 1,5 miljoni tonni võrra, 37,5 miljoni tonnini. „Nad ekspordivad vahetpidamata,“ kirjutati raportis.

Origin Enterprises: Euroopa nisu on heas seisukorras

Euroopa nisu on enne kevade saabumist küllaltki heas seisukorras, teatas põllumajandussektori teenuseid pakkuv Origin Enterprises.

„Suurbritannia teraviljad on üldiselt heas seisukorras, vaatamata sellele, et sügisene külvamine jäi natuke hiljaks. Oktoobris ja novembris oli olukord väga hea,“ teatas ettevõte.

Origin Enterprises tõi eraldi välja, et Rumeenias on nisu külvipindala 8,4 miljonit hektarit ning seis on hea. Ka Ukrainas ja Poolas on nisu heas seisukorras.

Kui vaadata Euroopat tervikuna, siis jätkuvalt on teemas külm ilm, mis on nüüd taanduma hakanud. Samas pole veel täpselt teada, millist kahju see teraviljadele on osutanud.

Toidunisu hind Pariisis (€/tonn).
Foto: Allikas: Barchart.

Suhkru hinnad võivad kukkuda 11 aasta põhja

Austraalia toorainete büroo (Abares) teatas, et suhkruvarude kogunemine peaks 2018-19 hooajal läbi saama, aga hinnad kukuvad peagi 11 aasta madalaima tasemeni, vahendab agrimoney.

Abares prognoosib, et suhkrufutuuride keskmine hind kukub järgmisel hooajal 12,7 dollarisendini naelast. Tegemist oleks viimase 11 aasta madalaima tasemega. Futuuriturgudel on aga näha, et investorid ootavad 14,07-14,87 sendist hinda.

„2018-19 hooajal peaks hinnad kukkuma veel 9 protsenti,“ ütles Abares. „Maailma suhkrupakkumine kasvab lühiajaliselt kiiremini kui nõudlus. 2017-18 hooajal on olnud tootmine rekordiline.“

Suhkruvarud suurenesid 2017-18 hooajal 4,8 miljoni võrra. Nüüd prognoositakse, et 2018-19 hooajal peaks varud kasvama ainult 100 000 tonni võrra, 77,4 miljoni tonnini.

Nii nõudluse kui ka pakkumise prognoos on 186 miljonit tonni. Kusjuures aastaga kasvab nõudlus ainult ühe miljoni tonni võrra. „Selle põhjuseks on arenenud majandused, kus rahvastikukasv aeglustub, toitumisharjumused muutuvad ning tarbijad muutuvad teadlikumaks.“

Kui võrrelda varusid tarbimisega (varud jagatud hooaja tarbimisega), siis see näitaja langeb 0,2 protsendipunkti võrra, 41,6 protsendini.

Suhkru maikuu futuuride hind ($/nael).
Foto: Allikas: Barchart

Puuvilla hind peaks tõusma

Puuvilla puhul prognoosib Abares varude väikest kasvu, aga nõudlus tugevneb ja see paneb hinnad tõusma.

2018-19 hooajal peaks maailma varud tõusma 200 000 tonni võrra, 19,6 miljoni tonnini. See prognoos on veidi üllatav, sest näiteks USA põllumajandusministeerium ootab hoopis varude vähenemist.

Tarbimine peaks ulatuma lausa 26,9 miljoni tonnini. „Maailma nõudlus paraneb, sest globaalne majandus tõuseb ja tarbijate sissetulekud paranevad.“

Globaalne tootmine peaks Abarese sõnul kasvama 800 000 tonni võrra, 27,1 miljoni tonnini. Seda on rohkem kui tarbimist, aga kui vaadata varude ja tarbimise suhet, siis see peaks kukkuma 1,5 protsendipunkti võrra, 72,9 protsendini. See peaks hindu toetama.

„Naela hind tõuseb prognoosi kohaselt 5 protsenti, 85 sendini, mis oleks kõrgeim keskmine hinnatase alates 2013-14 hooajast,“ teatas Abares.

Puuvilla hind on viimasel ajal tublisti tõusnud ($/nael).
Foto: Allikas: Barchart.

Naftahinnad püsisid stabiilsena

Naftahinnad püsisid sellel nädalal küllaltki stabiilsena, sest suuremaid uudiseid ei olnud.

Brenti toornafta kallines 0,9 protsenti ja WTI kukkus 0,2 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 64,19 ja 60,58 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind langes aga 3,7 protsenti. Põhjuseks on eelkõige see, et eelmiste nädalate naftaturu langus kajastub kütusehindades veidi aeglasemalt.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960