16. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: ilmaprobleemid panid Euroopa toidunisu kallinema

Nisu
Foto: Scanpix/Reuters
Nädala börsiuudised: ilmaprobleemid panid Euroopa toidunisu kallinema; ELi ekspordiprognoose vähendati veelgi; Rabobank: kohvi hinnad hakkavad kolmandas kvartalis tõusma; piima hinnalangus jätkub; toornafta hinnad tõusid.

Euronexti nisufutuuride hinnad hakkasid nädala keskel tõusma, mida toetas USA hinnakasv ning euro odavnemine. Kauplejad ootavad aga jätkuvalt andmeid selle kohta, kuidas külmalaine täpselt teravilju mõjutas.

USAs on hinnatõusule hoogu andnud kuivad ilmad ning investorid püüavad aru saada, millist mõju ilmaprognoosid avaldavad ja kui suurt vihma on oodata. Praeguse seisuga peaks vihma tulema vähe ning see toetab hindu ka edaspidi.

„Me võime olla jõudnud juba staadiumisse, kus vihm saab teravilju ainult positiivselt mõjutada. Me peame ootama ära, millised on USA teraviljade reitingud, mis ilmuvad aprilli alguses,“ ütles üks futuuride maakler Reutersile.

Euroopa puhul tasub ka välja tuua, et maisihinnad on võrreldes nisuhindadega küllaltki kõrgel ja selle tõttu on nisu söödanõudlus üpris tugev.

Ekspordiprognooside vähendamine survestab turgu

Teisalt on turgu survestamas asjaolu, et Euroopa nisuekspordi ootused muutuvad järjest tagasihoidlikumaks.

Analüüsifirma Strategie Grains vähendas jälle Euroopa Liidu nisuekspordi prognoosi, aga avaldas lootust, et 2018-19 hooajal toimub paranemine. Tootmisprognoosi kärbiti, vahendab agrimoney.

Pehme nisu 2017-18 hooaja ekspordiprognoosi vähendati 250 000 tonni võrra, 21,2 miljoni tonnini. Hooaeg lõpeb juunis.

Tegemist on juba viienda korraga järjest, mil Strategie Grains ELi ekspordiprognoosi alandab. Ka teised analüüsifirmad ning ka valitsused on prognoose vähendanud. Pariisi toidunisu maikuu futuur kallines nädalaga 2,2 protsenti, 165,5 euroni tonnist.

Ka teised alandavad järjepanu prognoose

Eelmisel nädalal alandas USA põllumajandusministeerium nisu koguekspordi prognoosi 1 miljoni tonni võrra, 25,0 miljoni tonnini. Euroopa Komisjon alandas pehme nisu ekspordiprognoosi kaks nädalat tagasi 1,5 miljoni tonni võrra, 24,0 miljoni tonnini.

Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu alandas nisu koguekspordi prognoosi 1,2 miljoni tonni võrra, 25,2 miljoni tonnini. Pehme nisu puhul oodatakse 22,9 miljoni tonnist eksporti.

Muret on tekitanud eelkõige Prantsusmaa ekspordiootuste alanemine, mille on põhjustanud konkurents Venemaalt. Venemaal on olukorda parandanud küllaltki pehme talv, mis on logistikaga seotud probleemid tahaplaanile jätnud.

Kolmapäeval teatas analüüsigrupp Ikar, et tõstab Venemaa nisuekspordi prognoosi miljoni tonni võrra, 38,5 miljoni tonnini. FranceAgriMer vähendas Prantsusmaa nisuekspordi prognoosi aga 500 000 tonni võrra, 8,5 miljoni tonnini.

Rabobank: kohvi hinnad hakkavad kolmandas kvartalis tõusma

Rabobank teatas, et on arabica kohvi hinnad võivad lühiajaliselt olla surve all, aga suvel peaks toimuma hinnatõus, vahendab agrimoney.

Pank hoiatas, et praegu „tabab turgu tõenäoliselt müügisurve“ ning selle põhjustab ootus, et Brasiilia toodang saab olema küllaltki suur.

„Me ei saa teises kvartalis (aprillist juunini) hinnalangust välistada,“ ütles Rabobanki analüütik Carlos Mera. Brasiilias, mis on arabica kohvi suurim tootja, algab saagikoristus umbes kahe kuu pärast. „Arabica spot-turg võib järgnevate kuude ja juuni esimeses pooles nõrgeneda, sest Zona de Mata, Minas Geraisi ja Espirito Santo piirkondade toodang saab olema meie hinnangul suur.“

Samas vähendas pank eelmisel nädalal Brasiilia kohvitoodangu selle hooaja prognoosi 56,8 miljoni kohvikotini, mis on turuootusi arvestades pigem väike. „Minase lõunapiirkonnas ja osaliselt ka Cerrados tuleb koristusperiood hiljem ja tõenäoliselt valmistab see pettumuse.“

Selle tõttu peaks hinnad kolmandas kvartalis olema tugevamad. „Brasiilia toodanguprognoosid võivad olla liiga optimistlikud ja selle tõttu usume, et hinnad võiksid kolmandas kvartalis taastuda.“

Robusta kohvil läheb paremini

Robusta kohvi futuuridel peaks aga sügiseni (september-oktoober) minema hästi, sest praegu valmistavad muret Indoneesia toodang, mille prognoosi vähendas Rabobank 200 000 kohvikoti võrra, 11,8 miljoni kotini.

Robusta kohvi 2018-19 hooaja turu ülejääki vähendati 900 000 koti võrra, 3,2 miljoni kotini.

Kooritud piima pulbri hind jätkab Euroopas aga langust, sest varud on suured ning pakkumist on maailmas palju. Märtsikuu futuuri hind on kukkunud 1330 euroni tonnist.

Ka viimasel kahel GDT piimahindade oksjonil on hinnad langenud – tõsi küll, odavnemine on olnud hiljuti tagasihoidlikum.

Toornafta hinnad tõusid

Toornafta hinnad olid sellel nädalal tõusuteel, vaatamata sellele, et USA kildanafta tootmine kasvab ning aktsiaturud pöörasid langusesse.

Tõsi, nädala alguses hakkas nafta odavnema, sest USA Energia- ja Informatsiooni Administratsioon teatas, et kildanafta tootmine tõuseb aprillis tõenäoliselt uue rekordini. Oodatakse, et USA kildanafta päevane toodang kasvab suuremates reservuaarides aprillis 131 000 barreli võrra.

Ühendriikide päevane naftatootmine ületas 2017. aasta lõpus 10 miljoni barreli piiri – sellega mindi mööda Saudi Araabiast, mis on maailma suurim eksportija. 2018. aasta lõpuks peaks toodang tõusma üle 11 miljoni barrelini päevas, teatas Rahvusvaheline Energiaagentuur hiljuti.

Nädala lõpus hakkasid aktsiaturud aga taastuma ning naftale pakkus tuge ka dollari odavnemine.

WTI toornafta kallines nädala lõikes 1,3 protsenti, 61,36 dollarini barrelist. Brent tõusis 1,7 protsenti ja barrel maksab 65,29 dollarit.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960