Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lugeja küsib: Millised on nõuded värske puu- ja köögivilja jaemüüjatele?

Algab värske puu- ja köögivilja müügihooaeg.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Vastuse sellele küsimusele leidsime Põllumajandusameti kodulehelt. Sealt on võimalik kõike täpsemalt uurida, meie toome teieni lühikokkuvõtte.

Puu- ja köögiviljasektori tooted, mis on mõeldud tarbijale värskelt müümiseks, võib turustada üksnes siis, kui need on veatud ja turustatava kvaliteediga ning kui on näidatud nende päritoluriik.

Päritoluriigi märkimisel on kohustuslik esitada riigi täisnimi (välja arvatud USA ja LAV). Riiginimede lühendite (nt NL või UK) märkimine ei ole lubatud. Samuti ei ole lubatud päritoluriigi märkimisel kasutada termineid „kohalik toodang“, „kodus kasvatatud“ vms.

Värskele puu- ja köögiviljale kehtivad üldised turustamisstandardid ja konkreetsed turustamisstandardid, viimased on kehtestatud kümnele värskele puu- ja köögiviljale – õunad, pirnid, virsikud ja nektariinid, kiivid, maasikad, tsitrusviljad (sidrunid, apelsinid, mandariinid), viinamarjad, tomatid, paprikad ja salatid (välja arvatud salat potis ja üksikute lehtedena).

Konkreetse turustamisstandardi alusel turustatavatel toodetel võib olla kolm kvaliteediklassi:

•Ekstraklass – väga hea kvaliteediga toode, mis on ühtlase kuju ja välimusega, lubatud on minimaalsed pindmised defektid. Ekstraklassi ei ole kehtestatud salatitele.

•I klass – hea kvaliteediga toode, lubatud on vähesed defektid nagu pinna- või kujuvead.

•II klass – rahuldava kvaliteediga toode, millel võib olla üks või mitu defekti nagu muljumisjäljed, pindmised kahjustused või värvusdefektid.

Kõik muud värsked puu- ja köögiviljad (välja arvatud kartul, banaan, tükeldatud või kooritud tooted, metsaseened, kapparid, kooritud pähklid ja mõrumandlid) peavad vastama üldisele turustamisstandardile, sh salat potis ja üksikute lehtedena ning muu maitseroheline.

Jaemüügietapis peab info toote kohta olema välja toodud viisidel, mis on loetavad, nähtavad ja mis ei eksitaks tarbijat. Konkreetse turustamisstandardi alusel turustatavatel toodetel on kohustuslik märkida: toote nimetus, päritoluriik, kvaliteediklass, sordinimi (õunad, pirnid, apelsinid ja viinamarjad). Üldise turustamisstandardi alusel turustatavatel värsketel puu- ja köögiviljadel on kohustuslik märkida toote nimetus ja päritoluriik.

Lisainfot eritingimuste kohta, näiteks pakendatud kaubale, saab Põllumajandusameti kodulehelt.

Põllumajandusameti aianduse büroo korraldab riiklikku järelevalvet värske puu- ja köögivilja turustamisstandardite nõuetele vastavuse täitmise üle kõikidel turustamisetappidel: tootja- jae- ja hulgimüügi tasandil ning sisse- ja väljaveol. Kolmandatest riikidest imporditud ja nimetatud riikidesse eksporditavad aiandustooted kontrollitakse enne tollivormistust ja nõuetele vastavaks tunnistatud toodetele väljastatakse Euroopa Liidu turustamisstandarditele vastavust tõendav sertifikaat.

Allikas: Põllumajandusamet

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960