Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 15. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vikipalus põles üle miljoni euro

Põlenud puuu
Foto: Virumaa Teataja /Meelis Meilbaum / Scanpix
Pühapäeva lõunast on lõõmanud viimase kümnendi kõige suurem metsatulekahju Harjumaal Vikipalu läheduses.

RMK metsamajanduse peaspetsialistile Olavi Andresele teadaolevalt kuulub kogu põlengu ala riigile. Tema sõnul on kahjude ulatus veel välja selgitamata. „Kui põleng on kustutatud, teeb RMK alal inventuuri, mille käigus selgub, kui suur on tule põhjustatud kahju ning milliseid metsamajanduslike võtteid tuleb tulekahjustuste likvideerimiseks ette võtta,“ ütles Andres.

Veebiportaalis Metsaoksjon.ee on võimalik arvutada metsakinnistu väärtust. Selle andmetel on põlenud metsa minimaalne väärtus 149 069 eurot, keskmine 613 668 eurot ning maksimaalne 1 698 292 eurot.

Naabruskonna metsaomanikul kallima otsa mets

„Alles jäi, õnneks minu mets jäi alles,“ ütles metsaomanik Vahur Mägi, kelle maa on põlengu piirkonnale väga lähedal. Mägi hindas enda metsa väärtuseks 6000 eurot hektari eest, seega on ka põlenud metsa väärtus tõenäolisemalt kallimas otsas, mis teeks RMK metsa väärtuseks enne põlengut ligikaudu 1,2 miljonit eurot.

Kindlustus oleks liiga kallis

Vikipalus põlenud mets on kindlustamata. Varem on RMK öelnud, et riigimetsa ei kindlustata, sest seda on umbes miljon hektarit ja nii suure hulga kindlustamine oleks RMKle väga kulukas. Andres kinnitas ka täna, et RMK hallata on 1 367 270 hektarit riigimaad, millest 1 006 569 hektarit on metsamaa. "Sellise väga suure pinna kindlustamine on üüratult kallis ja ei tasu ennast majanduslikult ära. Selliseid tulekahjusid nagu on Aegviidu lähedal juhtub kord 15-20 aasta tagant," ütles ta.

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist. 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960