Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 24. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõnis Tenso: meie puukoolist importkaupa ei leia

Tõnis ja Eve Tenso
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Avatud talude päeval sai Pearnahansu Aiandustalus näha, kuidas kasvavad ilupuud ja -põõsad ja kuidas neid hooldada ning paljundada. Aiandushuvilisi võõrustasid ja omi teadmisi jagasid Eve ja Tõnis Tenso.

„Täna käis siin hinnanguliselt üle 300 külalise. Oli gruppe ja oli neid, kes omal käel tulid. Palju oli külalisi ka Lätist. Kindlasti ei registreerinud kõik oma külaskäiku, sest kõigile lihtsalt ei meeldi ennast kuhugi kirja panna,“ sõnas Tõnis Tenso.

Harjumaal Kose vallas Karla külas asuvas Pearnahansu Aiandustalus, tegeleti aiandusega juba okupatsioonieelse Eesti Vabariigi ajal. Selle talu aiast on pärit näiteks õunapuu sort ’Sõstraroosa’. Pearnahansu Aiandustalu, mida tuntakse ka Tõnise Puukooli nime alt, hing on peremees Tõnis Tenso, kes on kirglik taimehuviline. Kõik oma teadmised on ta saanud iseõppimise ja isikliku töökogemuse toel. Puukooli on ta pidanud viimased 19. aastat.

Talu puukoolis on suur valik erinevaid iluaeda sobivaid istikuid - enelaid, maranaid, põisenelaid, kuslapuid, kontpuid, hortensiaid, ubapõõsast jpt. „Lühidalt öeldes paljundame, kasvatame ja müüme ilupõõsaid. Importkaupa meil siin pole, kõik teeme algusest lõpuni ise,“ tutvustas talu Tõnis Tenso. „Praktiline on toota nii väikeses ettevõttes, nagu meil, neid taimi, mille kasvatamisel on sarnane tehnoloogia. See on ökonoomsem. Nii olengi jäänud ilupõõsaste juurde. Olen kunagi kasvatanud ka okaspuid, aga see jääb natuke kaugele ja lõhub selle rütmi või tsükli ära.“

Tõnise Puukoolist leiab rohke valiku ilupõõsaid
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

4. augustil toimub Harjumaal Kose vallas Karla külas Lilleralli. Tänavune üritus on eriline, sest sel aastal täitub 60 aastat Roogoja talu esimesest Lillepäevast.Oma talude uksed avavad 4 aiandustalu – Roogoja talu, Roosoja talu, Sadevälja aiandustalu ja Pearnahansu Aiandustalu ehk Tõnise puukool. Näidatakse oma kollektsioonaedu, toimuvad erinevad koolitused.Täpsema info Lilleralli kohta leiad SIIT.

Kliendiks hulgiklient. Tõnise puukooli klientideks on hulgiostjad, nii aianduskauplused kui haljastusfirmad. „Edasimüüjad on Tallinna piirkonnast Pärnuni, meie kaupa leiab ka Viljandist ja Raplast ning oleme müünud ka Rakveres. Ka osaleme suurematel hangetel - linnahaljastustesse on meie taimi võetud ja ka tee-ehitusprojektidele,“ ütles Tenso.

Uurisin, mida peaks teadma puukooliärist ja kuidas alustada. Tõnis Tenso selgitas asju nii nagu need on. „Kõigepealt tuleb endale selgeks teha, mida sa oma puukooliäriga plaanid. Kas sa plaanid toota hulgi ja palju ja ökonoomselt või siis on sul plaan käia laatadel ja turul müümas väikeseid partiisid. Kui sa ei saa aru, et edasimüüja või haljastaja sinu käest kaupa laadahinnaga ei osta ja sa ei suuda tagada head hinna ja kvaliteedi suhet, siis ei ole sul mõtet üldse punnima hakatagi. Ka on oluline teada, et ega Eesti puukoolid ses äris polegi erilised konkurendid omavahel, sest põhimass müügil olevast taimest, tuuakse siiski sisse mujalt. Näiteks Poolast, Hollandist ja ka Lätist. Hollandi taim on küll kvaliteetsem aga kallim, kuid Poolast toodu üldjuhul kriitikat ei kannata,“ selgitas Tenso.

Hulgikliente varustades on oluline, et oleks olemas alati teatud kogus taimi
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Hulgikliente varustades on oluline, et oleks olemas alati teatud kogus taimi ja pigem väikese varuga. Samas peab väiketootja siin kõvasti planeerima, sest turg on tegelikult väike ja nõudlus hooajaline. „Klient ootab, et taimed oleks olemas pidevalt, et ta ei peaks kaua ootama oma kauba järgi ja et logistika toimiks hästi. Tellimus tuleb meilitsi ja vajadusel suudan samal päeval juba kauba ära viia. Keerulisem on ühekordsete suurprojektidega, kui tellimus tuleb ootamatult ja soovitakse kiirelt näiteks ühte sorti taimi 2000 tükki. Nii palju ma niisama ette ei kasvata, see poleks lihtsalt mõistlik meie turu väiksust silmas pidades. Samas paarisaja taime ostusoovi mõnda linnahaljastusse suudan kenasti täita koheselt,“ rääkis Tenso.

Igal juhul on Tõnise puukool turul tuntud tegija ja info nende kvaliteetsest kaubast levib läbi rahulolevate klientide piisavalt hästi. Tõnise puukooli tegemisi saab jälgida ka nende Facebooki lehel.

Loe Äripäeva teemaveebi põllumajandus.ee aiandusuudiseid SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960