Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 25. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CLAAS püstitas uue maailmarekordi

8 tunni jooksul niitis muljuriga masin kokku 141,1 hektarit lutserni
Foto: CLAAS
Põllutehnikatootja CLAAS on püstitanud DISCO 1100 RC muljurniidukiga kaheksa tunni jooksul niidetud saagikoguses uue maailmarekordi. Selle aja jooksul niitis muljuriga masin kokku 141,1 hektarit lutserni ja hektari kohta keskmiselt 5,24 tonni kuivmassi. Varasem maailmarekord ületati seega enama kui 40 hektari võrra.

Rekord Ameerika Ühendriikidest. 1. juulil 2018. a vahetult pärast keskpäeva võttis Tate Mesbergen Mersbergen Farmsist AXION 800 ja DISCO 1100 RC masinate kombinatsiooni abil käsile uue maailmarekordi püstitamise. Täpselt kaheksa tundi hiljem ronis ta oma traktorikabiinist välja uue maailmarekordi omanikuna. Abimeeskond ja sõltumatud tunnistajad kinnitavad, et Tate niitis neljal erineval põllul kokku 141,1 hektarit, ületades seega varasema maailmarekordi 40,5 hektari võrra.

Maksimaalse kiirusega 30 km/h põllul ja enam kui 50 km/h põllult põllule sõites niitis Tate oma maailmarekordi püstitamise katse käigus keskmiselt 17,6 ha/h. „Kõik põllud ei olnud üksteisele lähedal, nii et niiduki kiire transpordiks kokkupanemine ja teedel kiirustamine oli tõeline väljakutse,“ selgitas Tate.

Kõik ei läinud plaanipäraselt. Päev enne katset oli äikesetorm tugevate hoovihmadega, mis põhjustasid 12,7 millimeetrit vihma. See tähendas, et aluspinnas oli eelkõige esimesel põllul tavapärasest oluliselt märjem. Algus viibis paari tunni võrra ning rekordi püstitamise katse käigus tegi Tate ka kaks plaanivälist peatust. Esimene oli esimese ja teise põllu vahel. „Tabasin esimesel põllul betoonitükki ja pidin kontrollima, et niiduk viga ei saanud,“ ütles Tate. Kiire kontroll näitas, et vigastusi ei olnud. Mitte ühtegi tera ei olnud vaja välja vahetada. Teine katkestus tehti selleks, et kontrollida, kas DISCO niiduk oli enne mööda maanteed viimasele põllule transportimisest korralikult kokku pandud.

CLAAS püstitas uue maailmarekordi
Foto: CLAAS

Vaata ka videot, kuidas püstitati rekord SIIT.

Varasem rekord oli murul. Varasem maailmarekord püstitati murul, mitte lutserni niites, ja selleks kasutati ilma muljurita niidukit. See oli selgelt lihtsam ülesanne. DISCO 1100 RC on varustatud kahe V-kujulise omavahel lukustava polüuretaanrullikuga muljuriga, mis muljub kõvad varred kokku ja säilitab samal ajal väärtuslikud lehed. See vähendab närbumisele kuluvat aega ja garanteerib sööda maksimaalse väärtuse, sest lehed säilitatakse. Muljur suurendas niiduki energiatarvet, ent see Tate'i ei heidutanud. Katse käigus niitis Tate 5,24 tonni kuivmassi hektari kohta. CLAAS saadab vajalikud dokumendid Guinnessile, et maailmarekord saaks ametlikult kinnitatud. 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960