Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 9. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa on hävitanud tuhandeid tonne keelukaupa

Sanktsioneeritud riigist pärit tomatite hävitamine Moskva külje all.
Foto: EPA
Venemaa veterinaar- ja põllumajandusamet Rosselhoznadzor teatas oma kodulehel, et alates 2015. aastast on nende nõudel hävitatud üle 26 000 tonni sanktsioonide all olevat toodangut.

Amet märgib, et hävitatud on 862 tonni loomset päritolu toodangut, peamiselt piimatooted. Puu- ja juurviljadest on enim hävitamisele läinud Poola õunad ja Türgi tomatid.

Viimase aasta jooksul on Rosselhoznadzor avastanud üle 350 tonni salakaubana riiki veetud loomset ning 7500 tonni taimset päritolu tooteid.

Augustist 2015 hakkas amet hävitama toidukraami, mis oli saabunud Venemaale riikidest, kelle suhtes on kehtestatud vastusanktsioonid.

Embargo ulatub augustisse 2014, kui hakkas kehtima president Vladimir Putini allkirjaga ukaas nende riikide suhtes, kes olid Venemaale Krimmi annekteerimise ja Ukraina sõjalise kriisi tõttu kehtestanud majandussanktsioonid. Selle aasta algul pikendas Putin sanktsioonide kehtivusaega 2019. aasta lõpuni.

Venemaa vastusanktsioonide all on Ameerika Ühendriigid, Euroopa Liidu riigid, Kanada, Austraalia, Norra, Ukraina, Albaania, Montenegro, Island ja Liechtenstein. Keelatud toodete nimistus on veise-, sea- ja linnuliha, kala, juust, piim, puu- ja juurviljad. 2016. aastal lisandusid loetelule soolatooted, k.a meresool.

Euroopa Liit kehtestas Venemaale sanktsioonid 2014. aasta juulis pärast Malaysia Airlinesi reisilennuki allatulistamist vene-meelsete mässuliste kontrolli all oleva Ukraina kohal, katastroofis hukkus 298 tsiviilisikut. Lisaks kehtestas EL Venemaale sanktsioonid ka seoses Krimmi annekteerimisega 2014. aastal.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960