Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 24. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: "Rukkikülvaja 2018" tiitli pälvis Tanel Tõrvand

Fotod: "Rukkikülvaja 2018" tiitli pälvis Tanel Tõrvand
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Täna premeeris Eesti Rukkiselts parima rukkikülvaja tiitliga Vitsjärve Põldur OÜ juhti Tanel Tõrvandit. Traditsioonilise laureaadi tamme istutas Tanel Väätsal perekond Liebergi koduparki, kuhu ka teised, sama tiitli pälvinud, oma puud on istutanud.

Tauno Kangro kavandatud Külvaja kuju seisab Väätsal kunagise 9. Mai kolhoosi keskuses, mida aastatel 1954 kuni 2006 juhtis Endel Lieberg. Kolhoos nimetati esmalt ümber Väätsa ühismajandiks ja aastal 1996 Väätsa Agroks.

Lieberg oli üks edumeelsemaid põllumajandusjuhte ja ka Eesti Rukkiseltsi nõukogu liige. Sestap on igati loogiline, et just Väätsal kuulutatakse traditsiooniliselt välja aasta parim rukkikasvataja, kes kas teos või sõnas rukkikasvatust propageerib. Tiitliomanik saab premeeritud samuti Tauno Kangro kuju minikoopiaga, mis kannab Rukkikülvaja nime.

Eesti Rukki Selts on parima rukkikasvataja tiitlit jaganud juba seitsmel korral:

Rukkikülvaja kujuga on autasustatud:

2012 a. - Hans Kruusamägi, OÜ Simuna Ivax

2013 a. - Jaanus Marrandi, OÜ Estonia

2014 a. - Madis Avi, Kaarli TÜ

2015 a. - Jaan Kiisk, JK otsa Talu OÜ

2016 a. - Ants-Endel Sõrra, Kämara Mahe OÜ

2017 a. - Margus Ameerikas, Baltic Agro AS

2018 a. - Tanel Tõrvand, Vitsjärve Põldur OÜ

Vitsjärve Põldur OÜ juht Tanel Tõrvand oli tiitlit vastu võttes pigem tagasihoidlik, sõnades talle omaselt, et tiitel on talle suureks auks ja samas see kohustab teda ka edaspidi rukist külvama ning kasvatama. „Nüüd pean küll andma lubaduse, et igal aastal panen maha ka rukki, meie rahvusvilja. Tänavu on mul seda häbiväärselt vähe, vaid 40 hektarit, aga sel sügisel külvan tunduvalt enam,“ sõnas Tõrvand.

Mis sest, et vähe, aga hästi. Tanel Tõrvand on rukist kasvatanud nii 7-8 aastal. Kuigi tundub, et rukkikasvatus on lihtne ja ega rukis suurt midagi vaja, on siiski vaja oskusi ja teadmisi, et saada suuri saake. Tanelil need omadused on ja nii on ta Viljelusvõistlusel jõudnud paremate hulka, saavutades eelmisel aastal sordiga ’Bono’ II koha, saagiga 10,7 tonni hektarilt.

Peale tiitli üleandmist ja tamme istutamist, suundus Rukkiselts Väätsa Agrosse, kus kuulati nii peremehe Margus Mulla tutvustust firmast, kui vaadati piirkonna võimsama põllumajandusettevõtte valdusi.

Pikemalt Tanel Tõrvandi mõtetest rukkikasvatuse ja meie põllumajanduse üle laiemalt, saad lugeda Äripäeva septembri kuu põllu- ja metsamajanduse erilehest.

Rukkikülvaja 2018 tiitli väljakuulutamine Väätsal
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960