Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 7. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metsaühistud hoogustavad erametsade sertifitseerimist

Mets
Foto: Postimees/Scanpix
Sellest aastast saavad metsaühistud küsida toetust erametsade sertifitseerimise edendamiseks. Toetusvõimalust soovis kasutada 18 metsaühistut, kes plaanivad umbes 6000 hektari metsa sertifitseerimisel abistada ligi 200 erametsaomanikku.

Metsa sertifitseerimise eesmärk on aidata kaasa säästva metsanduse põhimõtete rakendamisele. Sertifikaat annab metsaomanikule audiitori kinnituse, et tema metsa on majandatud keskkonnasäästlikult. Maailmas rakendatakse metsa sertifitseerimisel mitmeid rahvusvahelise säästva metsamajandamise sertifitseerimise süsteeme, millest Eestis on esindatud FSC ja PEFC.

„Erametsaomanikud on sertifikaati taotledes valmis näitama, et tahavad ja oskavad metsa keskkonnasäästlikult majandada. See on märk , et erametsaomaniku tegevus on läbi mõeldud, kogukonnaga arvestav ja loodusväärtusi hoidev,“ rõhutas keskkonnaminister Siim Kiisler.

Sertifitseerimise edendamine metsaühistute kaudu aitab hoida kokku kulusid - mida rohkem erametsaomanikke on kaasatud ühte rühma, seda odavam on metsahektari sertifitseerimine. Toetusmeedet haldava SA Erametsakeskuse juht Jaanus Aun rääkis, et metsaühistud on erametsade sertimise korraldamisel viimastel aastatel aktiivsemaks muutunud. „Uus toetusmeede võiks sellele veel suurema hoo sisse anda,“ ütles ta.

„Näeme, et tänavu loodud toetusmeede on tegutsema pannud ka mitmed ühistud, kes varem sertimisega tegelenud ei ole. Omavahel koostööd tehes on leitud võimalused sertifikaadi taotlemine ka väikemetsaomaniku jaoks lihtsaks ja kättesaadavaks teha,“ rõõmustas Aun metsaühistute poolt pakutava teenusepaketi jätkuva laienemise üle.

Metsa sertifitseerimise toetuse planeeritud eelarveks kujunes 181 843 eurot. Selle abil soovivad metsaühistud sertifitseerida 5 932 hektarit metsa, mis kuulub 192 metsaomanikule. Planeeritud tööde elluviimiseks on metsaühistutel aega 2019. aasta maini. 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960