Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 22. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peipsil tuvastati sügisesel püügihooajal mitmeid rikkumisi

Kalapüügile tehakse pidevalt järelevalvet
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel on aktiivne sügispüügi hooaeg lõppenud ning Keskkonnainspektsioon võttis kokku järelevalve tulemused. Kokkuvõte näitab, et rikkumisi tuvastati nii järvel kui ka sadamates.

Järvel kontrollitakse püüniste nõuetele vastavust – nende arvu, märgistamist-tähistamist, võrgusilma suurust, keeluaegadest kinnipidamist.  Sadamates ja lossimiskohtades jälgitakse, kas kalakogused vastavad eeldeklareeritud kogustele, kas püügipäevik on korrektselt täidetud. Nii järvel kui sadamates kontrollitakse ka püütud kalade mõõdulisust.  

Keskkonnainspektsiooni kalakaitseosakonna peainspektor Ivo Kask tõi näiteid erinevatest rikkumisjuhtumitest:

Lohusuu sadamas kontrolliti ühe kutselise kaluri lossimist ja paadi GPS teekonda vaadates ilmnes, et enne sadamasse tulekut oli tehtud peatus jõesuudmes oleva muuli kõrval. Selle peatuskoha kontrollimisel avastati kalakastid alamõõdulise koha ja rääbisega.

Remniku sadamas lossimise kontrollimisel tuvastati eelteate esitamise nõuete rikkumine. Kaluritel on kohustus enne sadamasse saabumist püütud kalakogustest teada anda, kuid kalur oli unustanud püütud latikakogusest valvetelefonile 1313 teatada.

Peipsi järvel kontrolliti kalurit ja tema poolt püügile asetatud võrgujadades olevate võrkude arvu. Kontrollimine näitas, et kalur oli rikkunud püügivahendi märgistamise nõudeid.

Omedu sadamas tuvastati üks paatkond, kelle püütud latikakogus ületas 10 % lubatud vea piiri ning pardal oli latikat rohkem, kui kalateates ja päevikus märgitud.

Remniku sadamas tuvastati lossimise kontrollil üks rikkumine, mis oli seotud kalateate esitamise nõuete rikkumisega – kalur oli randunud märksa varem, kui tal oli eelteates märgitud. Sadamasse saabumise aeg on vajalik, et inspektorid saaksid püügilt saabuvat laeva ja saaki kontrollida. Sel korral oli kala juba hoiuruumi viidud.

Omedus tuvastati kala lossimise kontrollil kaaspüüginõuete rikkumine. Kalur oli püüdnud mõrraga keeluajal haugi koguses, mis ületas kaaspüügina kehtestatud protsendi määra.

Peipsi järvel tuvastati lubatust rohkemate nakkevõrkude kasutamine. Püügil olevate nakkevõrgu jadade märgistuse järgi tohtis ta püüda 30 nakkevõrguga, aga püügile oli asetatud 69 nakkevõrku. Võrgud eemaldati püügilt. Nii selle kui eelpool nimetatud juhtumitega seoses on algatatud menetlused. 

18. oktoobrist on peatatud Peipsi-Lämmi ja Pihkva järvel kalapüük nakkevõrkude, põhjanooda ja püüvõrguga. Lisaks on peatatud kvootide ammendumisega koha ja haugi püük ning püügil on ainult mõrrad.

Eelmisel nädalal oli Peipsil paar juhtumit, kus kontrollimine ei läinud päris tavapäraselt ega rahumeelselt. 15. oktoobril kontrolliti Rannapungerja sadamas lossimisi ja tuvastati üks paatkond, kes oli kalakoguseid hinnanud ebatäpselt. Kalakoguste kaalumise käigus haaras kalur kaalu ja viskas selle Rannapungerja jõkke. Vette visatud kaalu otsimist tuli takistama üks abikalur. Kohale kutsutud politsei pidas agressiivselt käitunud mehe kinni ning toimetas arestikambrisse. Kaalud vette visanud kalurilt nõutakse välja tekitatud kahju.

17. oktoobril soovisid inspektorid kontrollida Peipsi järvelt Lohusuu sadama saabuvat kalurit. Kalur ei kuuletunud korraldustele tulla kaldale vaid sõitis randumise kohast mööda ja tõstis võõrasse paati maha neli kasti kohakaladega, mille kohta ei olnud esitatud kalateadet. Pärast seda lülitati kalalaeva GPS välja ja laev sõitis tagasi Peipsi järvele. Kalad võeti hoiule ja alustati väärteomenetlust. Lisaks avastasid inspektorid Lohusuus sadamast eemal ühest puupaadist veel kolme kasti värske kalaga, mille omanikku ei olnud võimalik tuvastada. Ka need kalad on võetud hoiule.

Vaatamata aktiivse püügihooaja lõppemisele jätkab inspektsioon kalurite kontrollimist, et tagada püüginõuetest kinnipidamine.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960