Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 23. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suur fotogalerii: Aasta põllumehe tiitli pälvis Jaan Metsamaa

Aasta põllumehe tiitli pälvis Jaan Metsamaa
Foto: Äripäev AS
Täna, 23. oktoobril, kuulutati Riigikogu konverentsikeskuses peetud konverentsil Aasta Põllumehe tiitli võitjaks Metsaküla Piim ASi juht Jaan Metsamaa.

Staažika põllumehe sõnul ei saavutata üksi midagi, väärtusi ja edu loob ikka kogu kollektiivi tubli töö. „Tänane päev oli väga huvitav. Nii põllumajanduses, kui majanduses laiemalt, on päevakorral põlvkondade vahetus. Ka tänasel konverentsil oli sel teemal juttu. Vaadates neid noori, kes täna sõna võtsid, olen kindel, et meie põllumajandusel on tulevikku. Siinkohal tahan ma tänada ka oma firma noori juhte nende panuse ja entusiasmi eest. Olete toonud meie firmasse uut elu ja hingamist!“ sõnas vastne aasta põllumees.

ASi Metsaküla Piim põhitootmisharu on piima tootmine. 2017. aasta keskmine lüpsilehmade arv oli ettevõttes 537. Kokku toodeti aruandeaastal 5513 tonni piima. Keskmine piimatoodang lehma kohta oli 2017. aastal Jõudluskontrolli andmetel 10 588 kg. Tänavu, 2018. aastal on piimatoodang veelgi tõusnud, ületades 11 400 kilo piiri. Loomi on Metsaküla Piimas kokku 1200 ja maad haritakse 1730 hektaril.

Jaan Metsamaa juhitud firma on stabiilselt majandanud. 2017. aasta müügitulu oli ettevõttel 2 376 555 eurot, millest piima müügitulu moodustas üle 1,7 miljoni euro. Piima keskmine müügihind aruandeaastal tuli 326 eurot/tonn. Lisaks piimatootmisele saadi tulu elusloomade müügist. Majandusaasta lõpetati 604 532 eurose kasumiga.

Edukalt toota on võimalik vaid hea meeskonnaga ja seda heal tasemel piimafarmis, kus nii loomad kui inimesed end hästi tunnevad. Jaan Metsamaa on paarikümne aastaga rajanud Harku valda kaasaegse piimakarjafarmi, kus lehmi lüpsavad kaheksa lüpsirobotit.

Jaan Metsamaa koos teiste Aasta Põllumehe tiitli pälvinutega
Foto: Äripäev AS

Traditsiooniliselt antakse konkursi võitjale üle ajaloolise "Külvaja" kuju vähendatud koopia. Skulptor Ferdi Sannamehe 1927. aastal valminud pronksist skulptuuri "Külvaja" võitis 1928. aastal tollane Piistaoja talu peremees Theodor Pool kui Eesti parima talu omanik. Skulptuuri vähendatud koopia on modelleerinud skulptor Tiiu Kirsipuu.

Lisaks tunnustas Aasta Põllumeest tubli töö eest 2000 eurose kinkekaardiga AS Oilseeds Trade.

Aasta Põllumees 2018 Jaan Metsamaa on ühistegevuse usku. Viimasel ajal on ettevõtja aktiivselt tegev piimatootjate ühisprojektis, kus läbi OÜ Farm In Productions on kerkinud Imavere teeristi uus rapsiõlitehas. Metsamaa on üks rapsitehase osanikke, OÜ Farm In Productions asutajaliige ning nõukogu liige.

Aasta Põllumehe konkursile kandideerima esitas Jaan Metsamaa Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.

Aasta Põllumees 2018 valimine
Foto: Äripäev AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960