Autor: Koit Brinkmann • 2. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaevandusfirma sai järelevalve kukile

Kaevandusfirma sai järelevalve kukile
Foto: Postimees/Scanpix
Harjumaal Audevälja külas tiiki kaevava ning materjali kõrvalasuvale maanteeaameti objektile müünud kaevandusettevõtte Kiirkandur suhtes algatati järelevalvemenetlus, kuna GPS näitas, et ta on kaevanud üle lubatud piiride.

Lääne-Harju vallavalitsuse ehitus-, planeeringute ja keskkonnaosakonna järelevalveametniku Piret Lõokese sõnul oli haldusmenetluse algatamise põhjuseks keskkonnainspektsioonilt saadud info, et Kiirkandur on tiigi rajamisel väidetavalt väljunud ehitusloal märgitud piiridest.

Keskkonnainspektsioonist selgitati, et neile tuli kaebus ja kontrollkäigul salvestatud GPS-koordinaatide kaardile kandmisel ning nende võrdlemisel ehitusloal olevate koordinaatide-järgse piiriga, selguski üle ehitusloas märgitud piiride kaevamine.

Kui karjäärides toimuvat kontrollivad riiklikud järelevalveasutused keskkonnainspektsioon ja tehnilise järelevalve amet, siis tiigi rajamist kontrollib kohaliku omavalitsuse ehitusjärelevalve spetsialist, kuna tiigi kaevamine toimub kohaliku omavalitsuse antud ehitusloa alusel. Seetõttu edastas keskkonnainspektsioon tuvastatud andmed ehitusalase järelevalve teostamiseks Lääne-Harju vallavalitsusele.

Küll viis keskkonnainspektsioon tiigi kaevamise objektil läbi haldusmenetluse ehitusjäätmete – asfaldi, betooni ja pinnase ja juurikate segu – ladustamise küsimuses. See menetlus siiski lõpetati, sest jäätmed likvideeriti vabatahtlikult.

Kaebused kaevandajate tegevuse suhtes üsna tavalised

Kiirkanduri juhatuse liige ja üks omanikest Tiit Ploom ütles, et järelevalvemenetluse algatamine on talle teada, aga selle sisu ta kommenteerida ei osanud. „Meil on omal seadmed olemas ja me oleme neid piire kontrollinud ning meie arvates need klapivad. Kui aga menetlusega selgub, et oleme millegi vastu eksinud, siis teeme asjad korda,“ lubas Ploom.

Kiirkanduril on Audeväljas ka üks praeguseks suletud karjäär ning teine hiljuti avatud karjäär. Ploomi sõnul on seal varem olnud vähemalt 5-6 kaebust, kus kas keskkonnaamet või keskkonnainspektsioon on neid kontrollinud ja on selgunud, et kõik on olnud korras. „Küll on olnud kaebusi piiride ületamise kohta, siis kontrollitakse ja selgub, et kõik on korras. Tööaegade peale on kaevatud, pärast selgub, et me ei ole ületanud neid. See on meie alal tavaline,“ lausus Ploom.

Piirinaaber soovis juba kevadel järelevalvet

Tiigipera kinnistu piirinaaber Ando Eelmaa kirjutas juba kevadel Lääne-Harju vallavalitusele avalduse tiigi rajamisel toimuva ehitustegevuse üle järelevalve alustamiseks. Eelmaa hinnangul oli Kiirkandurile väljastatud ehitusluba puudulike andmetega ning ehitusprojekt vastuolus kehtestatud detailplaneeringuga.

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960