7. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

John Deere’i müügikasv aeglustus

EEstis läheb John Deere masinate müük hästi, ollakse turu liidrid.
Foto: Äripäev AS
Põllumajandustehnika tootja Deere & Co viimase kvartali tulemused olid oodatust kehvemad, sest USA ja Hiina kaubandussõda on survestanud USA toormete hindu ning nõudlust tehnika järele.

Neljanda kvartali puhaskasum kasvas 54 protsenti, 785 miljoni dollarini. Müügikäive suurenes 18 protsenti, 8,3 miljardi dollarini (eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes). Analüütikud ootasid veidi paremaid tulemusi.

Deere’i majandusaasta neljanda kvartali kohandatud kasum ulatus 2,30 dollarini aktsia kohta. Refinitivi küsitletud analüütikud prognoosisid kasumiks 2,45 dollarit aktsia kohta. Peamine põhjus oli see, et ettevõtte müügikasv aeglustus 18 protsendini, kolmandas kvartalis oli see kaks korda kõrgem. Aeglustumine oli rängem väljaspool USAd ja Kanadat.

„John Deere on lõpetanud järjekordse eduka aasta. Ettevõttele on hästi mõjunud turuolukorra paranemine ning klientide positiivne tagasiside uutele toodetele,“ ütles ettevõtte tegevjuht Samuel R. Allen.

Olgugi, et turuolukord on paranenud ning globaalne majanduskasv toetab müüki, peab põllumajandustehnika müüa toime tulema mitmete riskidega.

Kaubandussõda survestab

Hiina on USA farmerite jaoks üks suurimaid eksporditurge. Kahe riigi kaubandussuhete halvenemine paneb Ameerika farmerid veelgi keerulisemasse seisu. Juba mitu aastat on peavalu tekitanud ka teraviljade madalad hinnatasemed.

Eelmisel aastal importis Hiina USA-st 32 miljonit tonni sojaube. Juulis kehtestas Peking USA sojaubadele 25protsendilise imporditariifi ning alates sellest pole hiinlased Ühendriikidest toorainet enam eksportinud. Tegemist oli vastumeetmega USA presidendi Donald Trumpi poolt kehtestatud tariifidele.

Sojaubade hind on viimasel ajal langenud (dollarit/buššelist)
Foto: John Deere

Kuna sojaubade hinnad on langenud väga madalale, siis kardetakse, et USA põllupidajad hakkavad teisi vilju kasvatama, mis võib ülepakkumist suurendada ja hindu veelgi madalamale viia. Märkimisväärset mõju võib see osutada näiteks nisu ja maisi hindadele. USA hinnatasemed mõjutavad suuresti ka Euroopa ja seeläbi ka Eesti turul toimuvat.

Deere’i hinnangul võiks leevendust pakkuda nõudluse kasv põllumajandustoormete järele.

Euroopas suurim risk Brexit

Euroopas on ettevõtte hinnangul üheks suurimaks riskiks Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust, sest see võib äritegevusele, poliitilisele stabiilsusele ja majanduskeskkonnale kehvasti mõjuda.

Suurt mõju avaldab ka sõlmitava kokkuleppe sisu, mis mõjutab nii eksporti kui ka importi Suurbritannias.

Ühtlasi prognoosib USA traktoritootja, et nende puhaskasum ulatub 2019. aastal 3,6 miljardi dollarini. See tähendaks, et aktsia kohta teenitakse kasumit 11,1 dollarit. Refinitivi andmetest selgub, et analüütikud ootasid kasumiprognoosiks 11,47 dollarit aktsia kohta.

Aktsia reageeris positiivselt

Sellegi poolest reageeris Deere’i aktsia uudistele positiivselt, sest ettevõte ootab kasumimarginaalide paranemist ning Põhja-Ameerikas peaks uuel majandusaastal kasvama põllumajandusvarustuse müük 5 protsenti. Tänavu suurenes see näitaja hinnanguliselt 10 protsenti.

„Me arvame, et 2019. majandusaasta prognooside pilt on parem kui uudistes kirjutatakse,“ ütlesid investeerimisfirma Baird Equity Researchi analüütikud klientidele saadetud kirjas.

Varustuse müük peaks peaks 2019. majandusaastal suurenema 7 protsenti. 2018. majandusaastal, mis lõppes 28. oktoobril, kasvas varustuse müük 29 protsenti.

Päeval, mil Deere oma tulemused teatas, kallines ettevõtte aktsia 2,4 protsenti, 141,8 dollarini. Tänavu on aktsial kehvemini läinud kui mullu. Suuresti võib see tingitud olla ka globaalsete aktsiaturgude volatiilsusest.

John Deere’i aktsia on viimasel ajal langema hakanud
Foto: John Deere

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960