Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 16. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PONSSE esitles uut metsamasinat

PONSSE Bison Active Frame
Foto: tootja
Metsamasinatootja PONSSE esitles FinnMETKO 2018 näitusel Soomes uut metsa kokkuveotraktorit PONSSE Bison Active Frame.

Bison Active Frame kokkuveotraktori näol on tegemist võimsa ja väga efektiivse masinaga. „PONSSE Bison Active Frame tõstab kokkuveotraktori kontseptsiooni täiesti uuele tasemele. Tugevat, 16-tonnise kandevõimega konstruktsiooni täiendab võimas Mercedes-Benzi/MTU mootor koos ainulaadse variaator Continuosly Variable Transmission (CVT) käigukastiga,“ tutvustas masinat Konekesko Eesti tootejuht Tarmo Saks.

Ta selgitas, et astmevaba CVT käigukast pakub lõputut veojõudu ja märkimisväärselt suuremat sõidukiirust ning tänu sellele on see masin raske koorma, keerulise maastiku ning pika vahemaa korral parim valik. „CVT käigukasti ja suure suhtarvuga hüdraulika tõhusus annab Bison Active Frame’ile võrratu sõidu- ja kandevõime, erakordse kütusesäästu ning vaikse ja mugava töökeskkonna.“

Uuel kokkuveotraktoril on kabiini amortisatsiooni süsteem, mis hoiab kabiini töötamise ajal horisontaalselt, leevendades seeläbi ebatasasest pinnasest tingitud mõjusid. Tarmo Saks rõhutas, et töötamine tõstuki ja haaratsiga on seetõttu palju efektiivsem ning masinaga sõitmisel saab rakendada suuremaid kiiruseid.

PONSSE Bison Active Frame
Foto: tootja

„PONSSE Bison Active Frame efektiivsus tuleneb Active Frame ja CVT koosmõjust mille tulemusel on töötamine kiirem ja saab vedada suuremaid koormaid. Tegemist on uudse kokkuveotraktori kontseptsiooniga, mis ei asenda ega dubleeri ühtegi senist metsamasinat. Kandevõime poolest asetub see PONSSE Elephanti (18 tonni) ja Buffalo (14 tonni) vahele,“ rääkis Saks.

Eesti metsades veel sellist masinat ei ole. „Bisoni esmaesitlus toimus sellel aastal FinnMETKO 2018 näitusel Soomes. PONSSE on tootnud esimesed masinad Soome turule ning Eestisse peaksid esimesed Bisonid ehk aastal 2020 jõudma,“ ütles Saks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960