Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ingrida Grantina: sadadest sortidest valime just siia sobivaima

BASFi Baltikumi seemneäri juht Ingrida Grantina
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
BASFi Baltikumi seemneäri juht, lätlanna Ingrida Grantina rääkis BASFi talveseminaril sellest, kuidas nad aretavad välja uusi sorte ja taimekaitselahendusi Baltikumi piirkonnale. Juttu tuli ka uuest seemnebrändist InVigor® ning esimesest biofungitsiid puhisest.

Ingrida Grantina sõnul on tugev üldbränd seemneäris oluline ja selle loomisele kulub aastaid. „Igal aastal töötavad seemnearetajad välja sadu uusi sorte, aga vaid vähesed neist jõuavad turule ja tootmispõldudele,“ sõnas ta ja lisas, et üldiselt on viimase aja sordirohkus tingitud sellest, et aretusprotsessid on muutunud järjest kiiremaks. Nii on väga oluline, et tootjad valikurohkuses orienteeruksid ja abiks siin on kindlasti piirkonnas tehtud põldkatsete tulemused.

BASFi Baltikumi seemneäri osakond teeb koostööd Belgia, Saksamaa ja Poola kolleegidega. Nendes keskustes tegeletakse õlirapsi aretusega, üritatakse parandada haiguskindlust ja vähendada näiteks kõtrade avanemist ning muidugi on üheks eesmärgiks tõsta õlisisaldust ja kvaliteeti, seda nii liinisortide, kui hübriidide ja ka Clearfield sortide puhul.

„Aretajad pakuvad igal aastal pea 500 uut sort, meie teeme neist valimi kohalikeks katseteks. Tavaliselt katsetame 30 - 50 sordiga. Baltikumis teeme katseid Viljandis, Võrus, Priekulis, Stendes ja Dotnovas. Meie koostööpartneriteks on 30 demofarmi,“ rääkis Grantina. „Kohalikes keskustes tegeleme agronoomilise poolega, vaatame millised sordid sobivad meie kliimasse ja on kõrge saagi ja kvaliteediga. Võrdleme nende haiguskindlust ja talvitumist ning muidugi saagikust. Kogume ja analüüsime kohalikke katsepõldude andmeid ja valime välja parimad võimalikud sordid piirkonna põllumeestele.“

Uus bränd

Tänavu tuleb turule uus üldbränd InVigor®, mille väljatöötamiseks kulus 10 aastat. Valikus on neli hübriid suvirapsi sorti: ’Sunder’, ’Dodger’, ’Brander’ ja ’Performer’, kaks Clearfieldi hübriidi ’InV110 CL’ ja ’Whider CL’ ning üks liinisort ’Proximo’. Talirapsidest on hübriidina saadaval sordid ’Fencer’, ’Silver’, InV1025, ’InV1065’, ’InV1066’ ja ’InV1120’, CL-sortidest on saadaval ’InV1166CL’ ja liinisort ’Aixer’.

„Kui põllumees valib selle brändi tooted, siis katsetulemused meie piirkonnas kinnitavad, et neil sortidel areneb korralik ja tugev juurestik, mis on kõige aluseks. Ka on neil sortidel paindlik külviaeg. Talivilja külvi saab tavapärasest näiteks nädala - kaks edasi lükata, rohkem ma ei soovitaks, seda seepärast, et taim jõuaks sügisel areneda piisavalt ja talvituks hästi. Taimed on stressikindlamad ilmastikuoludele ja haiguskindlamad võrreldes eelkäijatega. Ka ei ole me keskendunud mitte vaid kõrgele saagikusele, vaid stabiilsele kõrgele saagikusele. Rapsi puhul on oluline ka õlisisaldus ja selle koostis – see on uutel sortidel hea. Seega oleme InVigori puhul kindlad, et tegemist on kontrollitud ja saagikate sortidega,“ ütles Grantina.

Sorti valides tuleb vaadata asja laiemalt kui vaid saagikus. Kõikide uute sortide saagikus on vähemalt 3 tonni hektarilt. Näiteks suvirapsi juures on väga oluline vaadata ka valmimisaega. Kõige varasem on ’Sunder’ (99 päeva) ja kõige hilisem on ’Brander’ (107 päeva). Õlisisalduse osas näitasid nii ’Performer’, ’Brander’ kui ’Sunder’ häid tulemusi, keskmiselt oli katsetes õlisisaldus 42 %. Kõrgema proteiiniga olid sordid ’Brander’ ja ’Whider CL’.

BASFi Baltikumi seemneäri juht andis teada ka täiesti uuest tootest, esimesest biofungitsiid puhisest Integral PRO. „See on bakteriaalne puhtimistoode ja sobib kasutada nii mahe- kui tavatootmises. Tegu on fungitsiidiga, mis samal ajal stimuleerib ka loomulikku vastupanuvõimet haigustele. Nii on selle toote kasutamisel ka näiteks maakirpude kahjustused väiksemad, sest sel ajal kui maakirp rapsipõlde ründab, on taimed juba niivõrd tugevad, et kahjustused on väiksemad. Kasutusnormiks on 160 ml/100 kilo seemnete kohta,“ tutvustas uut toodet Grantina.

Andreas Haase: teeme oma teadmistega teie töö kasumlikumaks

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960