Autor: Põllumajandus.ee • 27. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puiduturg püsib stabiilsena

Aasta alguses püsivad puiduturu hinnad stabiilsena ja jätkuvalt on metsakasvatajad eelisseisukorras, kuna metsamaterjali hinnad on tipus.
Mets
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Puiduturust annab ülevaate 16 000 hektaril metsamaad haldava ettevõtte HD Forest AS juhataja Toomas Kams:

Aasta esimesel kuul läheb puiduturul suhteliselt stabiilselt, kuid on märgata mõningat ebastabiilsust kokkuostjate seas. Hinnad on pea-aegu sama kõrged kui olid 2007. aastal - puiduturu tipp-aastal.

MIS ON MIS

HD Forest AS on asutatud 1998. aastal metsamajanduslike teenuste osutamiseks. Meie halduses on 20 000 ha maad, sellest 16 000 ha metsamaad. Peamiseks tegevuseks on metsamajanduslikud tööd, lisaks tegeleme veel metsamaade hindamisega, metsamajanduslike investeeringutega ja kinnisvara arenduse ning vahendusega.

Paberipuu hind kõigub rohkem ja on aasta alguses langenud. Teised ümarmaterjali hinnad on stabiilsed. Eestis paberipuu omatarbija praktiliselt puudub ja enamus läheb ekspordiks Skandinaaviasse. Välisturud määrvada ära hinna ja see muudab paberipuu hinna rohkem kõikuvaks. Eesti tooraine on Skandinaavia paberitööstuse jaoks varuväljapääsuks, kui neil on piisavas mahus endal tooret, siis Eestist impordivad nad vähem ja see langetab meil paberipuu hinda.

Kõikide puuliikide raieõiguse hinnad on märgatavalt tõusnud võrreldes 2017. aastaga: okaspuudel umbes 30-40% , kask peaaegu 100%. See kõik on põhjustatud eelkõige väga kõrgetest paberipuu hindadest.

TASUB TEADA

2019. aasta esimese kuu puiduturu hinnad puuliikide lõikes:

mänd 48 eur/tm,

kuusk 45 eur/tm,

kask 40 eur/tm,

haab 16 eur/tm,

sanglepp 12 eur/tm,

hall lepp 9 eur/tm

Metskasvatajate seisukohalt on praegused hinnad väga head, puidutööstuse jaoks Eesti tooraine on kallis ja meie hinnad on mõneti juba kallimad kui Skandinaavias.

Eestis metsaomanikud on siiani olnud eelistatud seisus, kuna puidutööstuse materjalinõudlus on pidevalt kõrgem olnud kui pakkumine turul. Selline olukord võimaldab metsaomanikel toorme eest saada konkurentsivõimelist hinda.

Balti riikide võrdluses omavahel hinnaerisusi riigiti märkimisväärselt ei ole, hinnaklass on üsna sama.

Keskmised kasvava metsa hinnad puuliigiti
Foto: HD Forest AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960