Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 4. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hea aasta metsamasinamüüjatele

2019. aasta uudistoode Johne Deere 1010 G - väiksem väljaveotraktor, mis on ideaalseks valikuks harvendus- või lõppraietel
Foto: INTRAC Eesti
Möödunud aasta kõrged puiduhinnad ja metsamaterjali nõudlus aitas kaasa metsamasinate müügile. Uusi metsaveotraktoreid ja metsalangetuseks harvestere müüdi Eestis poolesaja masina ringis. Metsatehnika nõudlus oli nii suur, et metsamasinate pikad tarneajad ei võimaldanud müüa niipalju, kui kliendid oleks osta soovinud.

John Deere metsamasinate edasimüüja INTRAC Eesti AS leiab, et Eesti metsamasinate turg oli 2018. aastal väga aktiivne.

INTRAC Eesti metsatehnika müügijuhi Dimitri Kitsingu sõnul aitas sellele kaasa puitmaterjalide nõudlus ja metsamaterjali hinnatõus 2017. aasta II pooles, mille tõttu suurenesid  erametsade raied ja nõudlus töömasinate järele. „Kuna sarnane trend oli globaalne, siis uute masinate tarneajad suuremate tootjate juures pikenesid märgatavalt, isegi üle 12 kuu  ja see pärssis soovitud koguses tehnika hankimist.“

Masinate tarneraskused kajastuvad ka metsamasinate müüginumbrites. „See oli peamine põhjus, miks John Deere esindaja INTRAC Eesti AS müüs 2018. aastal 12 uut metsamasinat: 7 harvesteri ja 5 forvarderit. Meie populaarsemad mudelid on harvester John Deere 1270G ja veotraktor John Deere 1510G,“ täpsustab Kitsing.

Tulenevalt klientide suurest soovist, vormistati 2018. aasta esimeses pooles juba kokkuleppeid 2019. ja isegi 2020.  aasta tarnete peale. „Mis on meie äris enneolematult pikk aeg,“ lisas Kitsing.

Samas lisab metsatehnika müügijuht, et huvi korral keegi masinast ilma ei jää. INTRAC pakub  lisaks ka kasutatud masinate ostuvõimalust. „Kasutatud masinate turg oli samuti elav. INTRAC Eesti müüs möödunud aastal 34 kasutatud metsamasinat, mis on firma ajaloos üks parimaid näitajaid.“

John Deere 1270G oli INTRAC Eesti populaarsem harvester 2018. aastal.
Foto: INTRAC Eesti AS

Kodumaiseid koormatraktoreid ja harvestere tootva OÜ Metsis 2018. müügiaasta oli hea. Ettevõtte direktori Ivo Jürgensoni sõnul nõudlus suurte metsatöömasinate vastu on suur ja lepingutega on kaetud ka juba 2019. esimene poolaasta. „Valmistasime eelmine aasta 11 uut masinat, nendest ühe harvesteri ja 10 metsaveotraktorit. Metsamehed soovivad järjest suuremaid ja tootlikumaid masinaid. Nii moodustas suurte metsaveotraktorite müük 90 % kogu toodangust,“ sõnas Jürgenson.

Kodumaine metsaveo koormatraktor Metsiselt
Foto: Metsis OÜ

Edukas aasta ka Konekeskole. „2018. aastal müüs Konekesko Eesti AS 13 PONSSE harvesterit ning kaheksa forwarderit ehk veotraktorit,“ andis Konekesko Eesti müügist ülevaate metsa-, ehitus-, ja põllumajandusmasinate osakonnajuhataja Martin Ots. Metsa ülestöötavate ettevõtete seas on PONSSE masinad hinnatud, kuna need on efektiivsed, töökindlad ning juhisõbralikud. „PONSSE metsamasina juures hinnatakse eelkõige just kõrget tootlikkust. Iga ettevõtja soovib saavutada maksimaalse tootlikkuse väiksemate kuludega. Kütusekulu väljaveetud tihumeetri kohta on PONSSE metsamasinatel suhteliselt väike,“ lisas Ots.

Kliendid hindavad head järelteenindust

John Deere metsamasinat soetades peab ostja teadma, mis töödeks tal seda vaja läheb. „Olenevalt töö iseloomust on ostjate eelistused erinevad. Tihti jälgitakse masinate tootlikkust, ülalpidamiskulusid ja väärtuse hoidmisvõimet,“ täpsustab INTRAC Eesti müügijuht Kitsing ning toob välja, et tähtis on järelteeninduse võrgustik ja varuosa saadavus. Samas leiab ta, et tõsist mõju turule avaldas kvalifitseeritud tööjõu puudus, eriti masinaoperaatorite seas.

Konekesko toob välja põhjused, miks kliendid neid eelistavad ja nende jaoks kliendirahulolu ei ole lihtsalt sõnakõlks. „Oleme viimastel aastatel investeerinud nii oma järelteeninduse meeskonda, kui ka tehnilistesse lahendustesse. Suudame tänasel konkurentsitihedal turul pakkuda väga professionaalset järelteenindust. Meie järelteeninduse eesmärk on tagada kliendi masinate tõrgeteta töö,“ ütles Martin Ots, kelle sõnul pakuvad nad täna võimalust ka väljaspool tööaega saada tehnilist teavet ning tellida vajalikke varuosi. Lisaks on Konekesko panustanud ka operaatorite järelkasvu. „2016. aastal avasime Tartus metsamasinate operaatorite õppeklassi.“

Metsa ülestöötavate ettevõtete seas on PONSSE masinad hinnatud, kuna need on efektiivsed, töökindlad ning juhisõbralikud.
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht

Müügiprognoosid käesolevaks aastaks

Käesolevaks aastaks ennustab Metsis OÜ juht metsamasinatele head turgu. „Sel aastal jätkub suurte masinate nõudlus. Plaanime valmistada 14 masinat. Esimene poolaasta on juba lepingutega kaetud ja teine poolaasta broneeringutega. Aasta tellimus on täis.“

Konekesko Eesti on 2019. aasta müügi osas mõõdukalt optimistlik. „Kui puitmaterjali hindades ja nõudluses suuri kõikumisi ei toimu, siis peaks masinamüük jääma eelmise 2018. aasta tasemele,“ kommenteeris Ots.

INTRAC Eesti käesolev müügiaasta jätkub seni suures plaanis nagu lõppes 2018. aastal, kuigi metsamaterjali hind on teinud läbi mõningase korrektsiooni ja kevade eel ollakse tuleviku suhtes ettevaatlikum. „Käesolevaks aastaks on meil lepingulisi uusi masinaid rohkem kui eelmisel. Plaanime aasta lõpuks üle anda rohkem kui 20 uut metsamasinat,“ prognoosib Kitsing.

Uued mudelid ja masinate täiendused saadaval sel aastal

Klientidele mõeldes on selleks aastaks INTRAC Eestil pakkuda mõned uudistooted. „John Deere’lt pakume sel aastal väiksemaid väljaveotraktorid 910G ja 1010G, millega täiustub G-seeria portfell. Lisaks on neil masinatel jätkuvalt ainulaadne intelligentne poomijuhtimine IBC, mis saadaval nüüd ka harvesteridele,“ tutvustab Kitsing sel aastal müügile tulevaid masinaid.

Metsis jätkab sel aastal oma masinate parendamisega. „Päris uut toodet sel aastal plaanis ei ole, aga pisitäiendused ikka nagu uus Euro 5 mootor jne,“ täpsustab Jürgenson planeeritavaid tegevusi.

Konekesko Eesti toob käesoleval aastal müügile kaks uut masinat. Ots kiidab Bison Active Frame vedajat, mis on võimsa ja väga efektiivse. „Astmevaba CVT käigukast pakub lõputut veojõudu ja märkimisväärselt suuremat sõidukiirust ning tänu sellele on väljavedaja raske koorma, keerulise maastiku ning pika vahemaa korral parim valik. Uudistoode on ka PONSSE Cobra 8-rattaline harvester, mis sobib erinevates tingimustes töötamiseks. See harvester on tänu väikesele pinnasekoormusele keskkonnasõbralik ning sobib ideaalselt töötama madala koormustaluvusega pinnasel. Cobra näol on tegemist väga vastupidava ning kütusesäästlikku masinaga,“ loetleb Ots harvesteri häid omadusi.

Evelin Süld

metsamajandusuudised.ee toimetaja

Loe värskeid metsamajandusuudiseid Äripäeva metsanduse teemaveebist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960