Autor: Põllumajandus.ee • 14. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Köögivilja- ja põllukultuuride seemnete Venemaalt Eestisse toomine on keelatud

Eestisse on keelatud tuua köögivilja- ja põllukultuuride seemneid osadest väljaspool Euroopa Liitu asuvatest riikidest – näiteks Venemaalt, Ukrainast ja Valgevenest.
Pilt illustreeriv.
Foto: Pixabay

Lillede ja suurema osa maitsetaimede seemneid võib jätkuvalt kaasa tuua, aga oluline on meeles pidada, et maksuvabalt saab neid tuua ainult isiklikuks otstarbeks. Üle piiri on keelatud tuua põllukultuuride, näiteks rukki-, odra- ja nisuseemneid, samuti köögiviljade, näiteks porgandi-, kõrvitsa- ja tomatiseemneid.

Maksu- ja tolliameti Ida tollipunkti juhataja Voldemar Linno sõnul on juba praegu piiril mitmeid avastusi, kus inimesed toovad Eestisse kaasa seemneid, mida ei tohi üle piiri tuua. „Kuna kohe algab külvihooaeg ja seemnete kaasa toomine Venemaalt tiheneb, siis tuletame meelde, et nendest tuleb piiril siiski loobuda,“ lisas Linno.

„Eestisse võib tuua seemneid, mis on toodetud ja turustatud Euroopa Liidu nõuete kohaselt. Selle tõendamiseks on seemnete pakendid vastavalt märgistatud, mis annab tarbijale kindluse, et toodetud seemned on kvaliteetsed ja kontrollitud,“ selgitas põllumajandusameti mahepõllumajanduse ja seemne osakonna nõunik Piia Puusepp. „Nii kaitseb Euroopa Liit ka oma sordiaretajaid ja seemnetootjaid ebaausa konkurentsi eest,“ lisas ta.

Piiripunktides on olemas põllumajandusameti teavitusplakatid, samuti jagavad kohapeal infot tollitöötajad. Küsimustele vastab maksu- ja tolliameti tolliinfo telefon 880 0814, samuti leiab infot põllumajandusameti kodulehelt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960