Autor: Põllumajandus.ee • 2. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seemneliit: külviseemne kvaliteeti tasub kontrollida

Olgu kasutusel sertifitseeritud või oma tarbeks toodetud seeme – parima tulemuse saavutamiseks tuleb külviseemne kvaliteedinäitajaid igal aastal enne külvi kindlaks teha.
Seemne kvaliteeti tasub kontrollida.
Foto: Pixabay

Idanevuse määramiseks on praegu õige aeg tegutseda ja proovid laborisse toimetada – olenevalt kultuurist, võib test aega võtta kuni 2 nädalat.

Kuna laborisse analüüsimisele läheb väga väike osa seemnepartiist, on oluline, et seemneproov oleks võetud ja ettevalmistatud hoolikalt.

Eelmisel nädalal läbis ligi 40 huvilist Eestis infomahuka proovivõtmise koolituse. ISTA (Rahvusvaheline Seemnekontrolli Assotsiatsioon) akrediteeritud Põllumajandusuuringute Katsekeskuse (PMK) labori spetsialistide juhendamisel läbiti põhjalik teooriakoolitus PMK peakontoris Sakus, millele järgnes teisel päeval praktiline õpe Eesti Taimekasvatuse Instituudi seemneladudes. Eksami sooritamine seisab veel ees, aga selle edukal läbimisel saavad osalejad proovivõtja tunnistuse, mis annab õiguse edaspidi võtta seemnepartiidest proove sertifitseerimise eesmärgil.

Vastavalt 01.04.2019 jõustuvatele muudatustele seemneseadusandluses ei pea seejärel proovivõtja teenust enam eraldi Põllumajandusametist (PMA) tellima, kui seemnetootjal on kokkulepe tunnistatud proovivõtjaga või kui koolitusel on käinud tema enda töötaja. PMA saab sel juhul väljastada majandustegevuse loa seemnetootjale vajalike tegevuste korraldamiseks ilma riigilõivu maksmata. Infot teie lähikonnas tegutsevate proovivõtjate kohta saate Põllumajandusametist. Miks mitte kasutada nende abi ka oma tarbeks toodetud seemnest proovivõtmisel.

See on osa uuenduste paketist, mis rakenduvad ellu sel kevadel Taimede paljundamise ja sordikaitse seaduse muudatustega. Jälgi Seemneliidu Facebooki lehte et saada jooksvaid uudiseid ning - kontrolli seemet igal aastal!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960