Autor: Põllumajandus.ee • 8. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lääne-Virumaa avastati ebaseaduslik kanepikasvatus

Aprilli esimesel nädalal pidasid Ida prefektuuri politseinikud Lääne-Virumaal kinni kaks meest, keda on alust kahtlustada suures koguses kanepi käitlemises. Viru Ringkonnaprokuratuuri taotlusel ja Viru Maakohtu loal võeti mehed kuni kaheks kuuks vahi alla.
Läbiotsimisel võtsid politseinikud ära ligi pooltuhat erinevas kasvufaasis kanepitaime.
Foto: Politsei- ja Piirivalveamet

Ida prefektuuri narkokuritegude talituse juhi Dmitri Kabanovi sõnul on tegu viimaste aastate jooksul suurima kanepikasvatusega, mis on Virumaal avastatud. „Mehed kasvatasid kanepit Lääne-Virumaal maapiirkonnas ühe vanas tööstushoones, mille kelder oli spetsiaalselt ümber ehitatud. Muuhulgas olid seal valgus- ja soojusseadmed. Läbiotsimisel võtsid politseinikud ära ligi pooltuhat erinevas kasvufaasis kanepitaime,“ sõnas Kabanov.

Kabanov lisas, et antud asja uurimises tehti koostööd Maksu- ja Tolliameti uurimisosakonnaga. „Uurimine on tegelikult veel alles algusjärgus ning mitmed asjaolud vajavad täpsustamist. Praeguses uurimisfaasis ei saa me kinnitada, kas ainet müüdi Eesti turul või mujal,“ selgitas Kabanov.

Politseinikud pidasid neljapäeval, 4. aprillil kahtlustatavatena kinni kaks meest. Nädalavahetusel taotles prokuratuur meeste vahistamist ning kohtu loal võeti mehed kuni kaheks kuuks vahi alla. 32- ja 33-aastased kahtlustatavad ei ole varasemalt kriminaalkorras karistatud.

Läbiotsimiste käigus võeti ära ligi 500 kanepitaime, ca kaks kilogrammi juba kuivatatud kanepit ja ligi 10 000 eurot sularaha. Esialgsel hinnangul võib kogu ära võetud narkoaine hind tänaval ulatuda umbes 200 000 euroni.

Viru Ringkonnaprokuratuuri prokurör Mari Luugi sõnul taotles ta kohtult meeste vahistamist, kuna hinnates seni tuvastatud asjaolusid ei ole välistatud see, et vabaduses viibides võivad nad jätkata kuritegude toimepanemist ja arvestades ka seni menetluse kestel tuvastatut oli vahistamise taotlemine vältimatu.

„Sellises mastaabis ja viisil kanepi kasvatuse avastamine ja likvideerimine annab narkootikumide ebaseadusliku käitlemisega tegelevatele inimestele väga selge ja ühese sõnumi – õiguskaitseorganid teevad sellise tegevuse paljastamisel jätkuvalt head tööd,“ lisas prokurör Mari Luuk.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960